A kínaiak egy hétig ünneplik a népköztársaság megalakulásának évfordulóját

2011. október 3. - 20:07 | Külföld
Kínában egyhetes munkaszünet kíséri az ország nemzeti ünnepét, s a népköztársaság kikiáltásának 62. évfordulóján újabb utazási rekordok születtek - derül ki az október elseje óta kiadott statisztikákból.

Kínában százmilliók keltek útra az elmúlt napokban és kezdték meg a rokonlátogatást, illetve a turistáskodást. A fővárosban a legnagyobb sugárút, a Csangan (Changan) mentén hatalmas, virágokból készült kompozíciók díszlenek, a  nagyobb látványosságok, parkok környékén buszok tömege parkol, a vidékről érkezett csoportokat idegenvezetők terelgetik.

A pekingi Tienanmen tér a fővárosi nevezetességek közül az egyik legnépszerűbb. A nyugati oldalában lévő parlamenti épületbe látogatók sora hosszan kígyózott a pénztáraknál; a téren a kirándulók a szabadtéri installációk mellett fényképezkedtek, sokan pedig a kövezetre ülve fogyasztották el tízóraijukat, uzsonnájukat.

Az október elsejei hajnali zászlófelvonást itt 120 ezer ember nézte végig. Ugyanazon a napon közel egy tonna szemetet gyűjtöttek be a térről, ami negatív rekord, mivel tavaly 20 tonnányi, 2006-ban pedig 40 tonnányi hulladékot kellett a helyszínről elszállítani.

A legutóbbi statisztikák szerint a vasút az ünnep első napján 8,9 millió embert szállított Kína-szerte; a helyzet kezelésére mentesítő vonatok százainak forgalomba állítására volt szükség. A nagyobb vasútállomások a tavalyi állapotokhoz képest húsz százalékkal nagyobb zsúfoltságról számoltak be.

A közutakon a forgalom ugyancsak rekordot döntött, csak vasárnap közel 75 millió ember utazott gépkocsival, vagy autóbusszal. Utóbbiakból 840 ezer van szolgálatban az egyhetes időszakban.

A közlekedési tárca becslése szerint 530 millió utazásra kerül sor Kína mostani "aranyhetén". Ilyen eseményből kettő van minden évben. A másik a legnagyobb családi ünnephez, a tavaszünnephez, vagyis a holdújévhez kötődik.

MTI/para