Kim Dzsong Ilt a fia és unokája szívatja a Facebookon

2011. október 5. - 19:58 | Külföld

A Facebook és Twitter közösségi oldalakon "lázad" Kim Dzsong Il észak-koreai vezető utódlástól elesett idősebb fia - derítette ki a dél-koreai média.

A Facebook-ot használja Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Il észak-koreai vezető legidősebb fia, hogy hangot adjon apjával és a fennálló rendszerrel szembeni elégedetlenségének - jelentették a napokban a dél-koreai újságok. A feltételezések szerint jelenleg Kínában élő, 40 éves Kim Dzsong Namot sokáig a "kedves vezető" legesélyesebb utódjának tartották, ám miután 2001-ben rajtakapták, hogy hamis útlevéllel próbál belépni Japánba, kiesett apja kegyeiből. Az észak-koreai vezető helyette féltestvérét, Kim Dzsong Unt nevezte ki 2009-ben a Koreai Munkapárt élére, ami a jelek szerint a mai napig sok bosszúságot okoz elsőszülött bátyjának.

Kim Dzsong Nam Facebook-oldalán testvérét sértő bejegyzéseket tesz közzé, képei közt például Kim Dzsong Un arcképe a Kung Fu Panda fejére van másolva. Több más, digitálisan átszerkesztett kép az észak-koreai elit tagjait és apját is nevetség tárgyává teszi. A közösségi oldalon Kim Csol álnéven regisztrált Kim Dzsong Namról egyébként az is kiderül, hogy a nyugat-európai kultúra szerelmese, és szívesen utazik.

Kim Dzsong Nam - feltételezések szerint apjával élő - legidősebb fiának, Kim Han Szolnak a Facebook-oldalát szintén nagyító alá vette a dél-koreai média. A 16 éves Kim Dzsong Il-unoka például nemrég megkérdezte ismerőseitől, hogy a kommunizmust vagy a demokráciát támogatják, mondván, ő mindenképp a demokráciát részesíti előnyben. Kim Han Szol több képen kiszőkített hajjal, gyűrűkkel a kezén és kereszt formájú nyaklánccal szerepel, adatlapja szerint kedvenc filmje az Igazából szerelem. A Twitteren, YouTube-on és MySpace-en is aktív fiatalemberről az is kiderül: Bosznia-Hercegovinában folytatja idén tanulmányait.

Kim Dzsong Nam és fia bejegyzéseit hazájukban nem sokan olvassák, az internet Észak-Koreában ugyanis csak egy szűk réteg számára elérhető, ugyanakkor közösségi oldalakon akár ismerősként is listázhatják az északi rezsimet. A vezetés ugyanis Twitteren, YouTube-on és Facebook-on is létrehozta saját profilját, hogy a Dél-Korea és az Egyesült Államok elleni propagandaháborúját új frontokon is megnyissa.

MTI