A magyarok kárára szabálytalankodak a szerbiai népszámláláson?

2011. október 5. - 13:34 | Külföld
A szerbiai népszámlálás első két napján tapasztalt, a magyar kisebbség kárára vétett szabálytalanságokra hívta fel a figyelmet szerdán a VajdaságMa délvidéki hírportál és a Magyar Szó című újvidéki újság.

A VajdaságMa beszámolója szerint az összeírás első két napján a számláló biztosok mintegy 1,5 millió személynek, vagyis a lakosság közel 20 százalékának adatait vették fel. A statisztikai hivatal szerint ez kiváló eredmény. Ezzel együtt szaporodnak a szabálytalanságok is.

Egyes helyeken a biztosok az optikai leolvasásra alkalmas fekete helyett, szabálytalanul, csak ceruzával vagy kék golyóstollal voltak hajlandók kitölteni az űrlapot. Az egyik temerini család elpanaszolta, hogy a népszámláló biztos a nemzeti hovatartozásról szóló kérdésnél üresen hagyta a válasz helyét, és csak többszöri felszólításra volt hajlandó beírni a panaszos válaszát.

A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) temerini küldötte elmondta, több más körzetből is érkeztek bejelentések arról, hogy a népszámláló biztos lebeszélte a panaszost, hogy nyilatkozzon a nemzetiségéről. Két esetben ez sikerrel is járt - olvasható a VajdaságMa írásában.

A Magyar Remény Mozgalom (MRM) temerini szervezetéhez is panaszok érkeztek az elmúlt napokban - számol be a népszámlálás körül észlelt szabálytalanságokról a Magyar Szó szerdai száma. Oláh Róbert, az MRM ügyvezető elnöke közölte, hogy a népszámlálási biztosok munkájára tett lakossági észrevételeket folyamatosan továbbítják a községi bizottság illetékes elnökéhez.

A mozgalom egy beadványt is eljuttatott az illetékesekhez, amelyben felhívják a figyelmet arra, hogy mivel a községben a magyar is hivatalos nyelv, csak olyan összeírókra bízzák a munkát, akik a magyar és a szerb nyelvet egyaránt ismerik. Az MRM felszólította Temerin polgárait, hogy "bátran vallják meg nemzeti és vallási hovatartozásukat, továbbá anyanyelvüket, és figyeljenek oda, hogy az összeíró biztos az űrlapot a megadott válaszok alapján tölti-e ki" - olvasható a Magyar Szó írásában.

mti/para