Ellenzéki tüntetés diktátoréknál

2011. október 9. - 11:19 | Külföld
Szabad választásokat és az árak megfékezését követelte mintegy ezer ellenzéki aktivista Fehéroroszország fővárosában, Minszkben szombaton tartott tüntetésen.
A Szovjetunió összeomlása óta a legsúlyosabb pénzügyi válságban vergődő országban az év eleje óta több mint 50 százalékkal emelkedtek az árak. Májusban közel 40 százalékkal értékelték le a helyi fizetőeszközt, a fehérorosz rubelt, ami felvásárlási pánikhoz vezetett. A rekordnagyságú külkereskedelmi deficittel, devizahiánnyal és vágtázó inflációval küzdő kormány szeptemberben feloldotta az élelmiszerárakat mesterségesen alacsonyan tartó korlátozásokat, aminek következtében elszabadultak az árak.

Az ellenzék és a szakszervezetek felhívására összegyűlt tüntetők határozatot fogadtak el, amelyben követelték az árak megfékezését, a bérek, nyugdíjak és ösztöndíjak indexálását, valamint azt, hogy az állampolgárok szabadon vásárolhassanak valutát, és törleszthessék hiteleiket fehérorosz rubelben. Ugyancsak követelték a politikai foglyok szabadon bocsátását, illetve elnök- és parlamenti választások kiírását.

A rendőrség nagy létszámban gyűlt össze a tüntetés helyszíne körül, de nem avatkozott közbe. Az engedély nélkül megtartott demonstráció végén azonban hét aktivistát őrizetbe vettek. A szervezők egy hónap múlva újra tüntetést akarnak tartani. Addig is fontosnak tartják, hogy tájékoztassák az embereket az ország helyzetéről, hogy legközelebb már ne csak az ellenzéki szervezetek aktivistái tüntessenek, hanem mások is, és "sokkal többen" legyenek.

mti/para