Amnesty International: Fehéroroszország vessen véget a kivégzéseknek!

A halálbüntetés eltörlésének világnapján az Amnesty International (AI) aktivistái követelik, hogy Fehéroroszország vessen véget a kivégzéseknek - közölte a szervezet hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint 1991 óta valószínűsíthetően több mint négyszáz embert végeztek ki Fehéroroszországban, amely - egyetlenként az európai államok és a volt Szovjetunió tagországai közül - még mindig él a halálbüntetés gyakorlatával; a pontos adatokat homály fedi a kivégzéseket övező általános titkolózás miatt - írták.

A foglyokat rendszerint a halálbüntetés végrehajtása előtt pár perccel tájékoztatják kivégzésükről, amely rendszerint golyó általi halált jelent. A jogvédők szerint Fehéroroszországban a halálbüntetés kegyetlensége nem áll meg a kivégzés pillanatának borzalmánál: a családok csak hetekkel vagy akár hónapokkal a büntetés végrehajtása után kapják meg a halálhírt, a holttesteket nem adják ki, és sokszor el sem mondják nekik, hol temették el szeretteiket.

Mint írták: az AI 2010-ben huszonhárom országban kivégzések ezreiről számolt be. Az év végére majdnem 17.800 halálraítélt várta világszerte, hogy "kormánya megölje őket".

Az Amnesty International szerint a halálbüntetés a legkegyetlenebb, legmegalázóbb és legembertelenebb büntetési forma. Mint írták: alkalmazásának kegyetlensége egyértelműen kitűnik a világ bármely részéről származó esetekből. A halálraítéltek beszámolnak megdöbbentő életkörülményeikről a halálsoron, az ítélet végrehajtásáig tartó kínzó várakozásról, és arról, hogy sokszor kínzások révén tett vallomások alapján szabták ki rájuk a halálos ítéletet, olyan bűnökért, amelyekről a mai napig azt állítják, nem ők követték el - olvasható a közleményben.

EU-állásfoglalás a halálbüntetés egyetemes eltörlése érdekében

Az EU emberi jogi politikájának egyik fő célkitűzése, hogy a világ minden pontján szűnjön meg a halálbüntetés, amely az unió véleménye szerint embertelen büntetési nem, és sérti az emberi méltóságot - hangsúlyozta a halálbüntetés elleni küzdelem európai világnapja alkalmából a hétfőn Brüsszelben közzétett állásfoglalás.

Az EU-ban uralkodó álláspont szerint a halálbüntetés nem rettenti el a bűnözőket az erőszakos bűncselekmények elkövetésétől, ha viszont tévedésből születik halálos ítélet, a következmény visszafordíthatatlan.

Az EU vezető szerepet játszik a halálbüntetés eltörlése érdekében folytatott kampányban, és jelentős támogatást biztosít a halálbüntetés ellen küzdő civil társadalmi szervezetek erőfeszítéseihez.

Az unió szorgalmazza a nyilvános vitát, törekszik a közvélemény körében a halálbüntetést ellenző nézetek megerősítésére, és nyomást gyakorol a még halálbüntetést alkalmazó országokra a halálbüntetés eltörlése, vagy első lépésben legalábbis moratórium meghirdetése érdekében. Az EU emellett az ENSZ-nél és más többoldalú fórumokon is fellép a halálbüntetéssel szemben. Erőfeszítéseinek egyik legnagyobb eredménye, hogy az ENSZ Közgyűlése határozatokat hozott a halálbüntetés alkalmazására vonatkozó moratóriumról.

Uniós adatok szerint 1993 és 2009 között 55-ről 97-re nőtt azon országok száma, amelyek törvényi szinten eltörölték a halálbüntetést mindenfajta bűncselekmény vonatkozásában. Másfelől Brüsszel tudomása szerint 2010-ben 23 országban, illetve térségben hajtottak végre kivégzést, és legalább 67 országban, illetve térségben hoztak halálos ítéletet - a legtöbbet Kínában, Iránban, Észak-Koreában, Jemenben, az Egyesült Államokban és Szaúd-Arábiában.

MTI/para