VILÁGSAJTÓ: Szlovákiából is hülyegyereket csináltak Sulíkék!

2011. október 12. - 10:03 | Külföld
A jelenéktelen Szlovákia kedden megmakacsolta magát erősebb szomszédaival szemben, elutasította az euróövezetet megmentésére létesített alap ratifikálását, amelynek következménye, hogy az elhatalmasodó pénzügyi világválság kivédésére irányuló törekvéseket tulajdonképpen „túszul ejtette“ – minősíti a szlovák parlament keddi elutasító döntését a Washington Post.

Noha, a szlovákiai politikusok kilátásba helyezték, hogy haladéktalanul újra a parlament elé viszik az euró-mentőcsomagot, a keddi elutasítás rendkívüli feszültésgeket okozott a potenciális európai befektetők köreiben, ami mindenekelőtt az EU iránti bizalomvesztésben nyilvánul meg – írja a lap a weboldalán. Az, hogy Szlovákia képes volt elrontani egy fontos gazdasági mentőakciót, arról tanúskodik, hogy kiszámíthatatlan minden európai próbálkozás a pénzügyi válság orvoslására, húzta alá a mértékadó amerikai napilap kommentátora.

A brit BBC riportere feltette a kérdést, az a jelentéktelen ország (Szlovákia), amelynek „csak haszna volt eddig az EU-tagságból“ mintegy varázsütésre EU-szkeptikusok országa lett és már nem szeretik az eurót, mert nem hajlandók világ politikai és gazdasági elitjére hallgatni, hogy az euróövezetnek védőoltásra van szüksége a „görög fertőzés ellen”? Minden jel arra vall, hogy ez így van, szögezi le a BBC szakkommentátora. Az euró iránti lelkesedés csökkenőben van és a szlovákoknak tisztában kell lenniük avval, hogy mi a tét. A végkifejlet tehát továbbra is az kaotikus szlovákiai politikai színtértől függ, teszi hozzá a BBC.

"Kockáztatott és sokat vesztett: Iveta Radičová az elmúlt választási időszakban még bírálta a görögöknek folyósított segélyt, kedden azonban mindent egy lapra, az eurókártyára tett föl, értékeli a keddi esményeket a DPA hírügynökség.

Drámai szavazás a szlovák parlamentben“, Euródráma Pozsonyban“, vagy „A szlovákok sokkolták Európát“, hirdette szerdai számában a németországi Bild napilap. A Speigel szerint „Európa új pozsonyi esélyben reménykedik”, megjegyezve, hogy „Szlovákiát még soha nem figyelték ekkor feszültséggel“. A brit Guardian kommentátora is hasonlóan vélekedik: „Szlovákia rövid történelmében még soha nem kapott akkora figyelmet, mint most“.

"Szlovákia egyáltalán nem könnyíti meg Európa dolgát. Nem értik, miért kellene segíteniük a náluk gazdagabb Görögországot. Csakhogy Európa nem az önzők klubja. Annak idején senki nem kényszerítette Szlovákiát, hogy bevezesse az eurót. Akarták. Most viszont segíteniük kell megmentését. Lehetetlen, hogy egy kicsiny ötmilliós nemzet taszítsa Európát olyan bankválságba, amelyhez képest az előző válság tulajdonképpen sétagalopp volt“, kommentál a német Rheinische Post.

A CNN hírtévé ugyanígy értékeli a helyzetet, az európai stabilizációs mentőmechanizmus (EFSF) összeomlásának veszélyére figyelmeztetve. Miközben kilátásba helyezi, hogy Szlovákiában még ezen a héten megejthetnek egy új szavazást az euró-mentőcsomagról.

"Egy jelentéktelen országtól függ a világgazdaság“ hirdeti címoldalán a news.com.au ausztráliai internetes hírportál, lesz[gezi továbbá, hogy a „görög fertőzésnek“ azért kell útját állni, hogy „ellenőrizhetetlen futótűzként“ ne érje el az egész európai gazdaságot.

sme.sk/para