A Greenpeace ismét tiltakozik a szlovák-magyar határon lévő vörösiszap-tározó miatt

2011. október 13. - 14:39 | Külföld
A Greenpeace szerint veszélyes az almásfüzitői VII. számú vörösiszap-tározó, a környezetvédő szervezet ezért az ott hulladéklerakást végző Tatai Környezetvédelmi Zrt. engedélyének azonnali felfüggesztését, és a beszállítás leállítását követeli Orbán Viktor miniszterelnöktől. A cég az MTI-vel közölte: tevékenységét  a vonatkozó szabályoknak és hatósági előírásoknak megfelelően végzi.

Karl E. Lorber professzor, a Greenpeace által felkért osztrák hulladékkezelési szakértő a szervezet csütörtöki sajtótájékoztatóján azt mondta: "a vörösiszap tározó lent szivárog, fent porzik, ismeretlen kockázatú szerves és szervetlen anyagok keverékének lerakása folyik a területen, továbbá fennáll a gátszakadás veszélye is". A szakértő szerint a tározó kockázata jelentős, nagy mennyiségben kerülhetnek szennyezőanyagok a környezetbe, ami  veszélyezteti az emberi egészséget, a talajvíz-készleteket és a Natura 2000 területeket. "Különösen így van ez kivételes természeti jelenségek, jelentős csapadékmennyiség, árvíz vagy földrengés esetén" - tette hozzá.

A Tatai Környezetvédelmi Zrt. tavaly kapott engedélyt arra, hogy az almásfüzitői VII. számú vörösiszap-tározót hulladékkal fedje le.

Kiss Csaba, az EMLA nonprofit környezetvédelmi egyesület igazgatója a Greenpeace tájékoztatóján elmondta: az engedély szerint a cég 132 ezer tonna veszélyes és 280 ezer tonna nem veszélyes hulladékot helyezhet el a területen évente, komposztálás után. Megjegyezte, hogy a VII-es tározó a Duna partján fekszik, olyannyira, hogy egyúttal a folyó gátja is a tározó, így - miután a Duna teljes magyarországi szakasza Natura 2000 védelem alatt áll - az engedély kiadása előtt meg kellett volna vizsgálni a lerakás folyóra gyakorolt hatását.

"A Tatai Környezetvédelmi Zrt. a vonatkozó szabályoknak és hatósági előírásoknak megfelelően, minden előírást megtartva működik az almásfüzitői vörösiszap tározó pormentesítésekor. A Greenpeace mai sajtótájékoztatóján tevékenységünkkel kapcsolatban hamis információkat közöltek a sajtó képviselőivel, illetve valós tényeket hamis színben tüntettek fel" - közölte az MTI-vel a társaság.

A közlemény szerint minden mérés és hatósági ellenőrzés igazolja, hogy a környékbeliek életminősége, a környezet állapota javult. 

"A Greenpeace állítása szerint veszélyt jelenthet egy esetleges gátszakadás. Ám a valóság az, hogy itt szilárd anyagot tárolunk, így nincs minek kifolynia. Ráadásul a gátakat folyamatosan ellenőrzik. Az elmúlt egy évben 7 hatóság 14 alkalommal talált mindent rendben lévőnek a gátak állapotában csakúgy, mint a Tatai Környezetvédelmi Zrt. tevékenységében" - közölte a cég.

A társaság egyetért azzal, hogy a megszáradt vörösiszap kiporzása veszélyes, s hangsúlyozzák: tevékenységük célja éppen az, hogy a kiporzást megakadályozzák, és a mérések szerint ebben igen jelentős eredményt értek el. Amióta a mentesítést végzik, a kiporzás harmincadára csökkent.

A Greenpeace szeptember végén már rendezett egy tiltakozó akciót az almásfüzitői VII. számú vörösiszap tározónál, aminek nyomán a Tatai Környezetvédelmi Zrt. birtokháborításért feljelentést tett, mert álláspontja szerint az aktivisták szabályszegést követtek el.

(MTI)