A Greenpeace volt kampányfőnökét figyeltette az energetikai óriáscég?

2011. október 17. - 15:01 | Külföld
Megkezdődött hétfőn a Párizs közeli Nanterre bíróságán az a per, amelyben az Electricité de France (EDF) energiaszolgáltató vállalatot azzal vádolják, hogy 2006-ban megfigyeltette a Greenpeace környezetvédő szervezet egyik kampányfőnökét.

A vádlottak között van az amerikai Floyd Landis, a Tour de France országúti kerékpáros körverseny 2006-os győztese is, aki ellen a francia doppingellenes laboratórium (LNDD) tett feljelentést.

Az összetett ügy középpontjában a Kargus Consultants nevű cég áll, amely a vád szerint egy informatikai kémprogram segítségével dokumentumokat szerzett be megbízóinak, egyebek mellett az EDF-nek a Greenpeace-ről, Landisnak pedig a doppingellenes laboratóriumról.

Yannick Jadot, Zöld-párti európai parlamenti képviselő hét éven irányította a Greenpeace franciaországi antinukleáris kampányát. A környezetvédő szervezet 2006-ban több látványos akciót is szervezett annak bizonyítására, hogy a Normandiában épülő Flamanville-i atomerőmű nem elég biztonságos egy repülőgép-baleset esetén. A kampányfőnök számítógépét ekkoriban hackelte meg a Kargus.

A cég arra kapott megbízást az EDF-től, hogy térképezze fel, milyen akciókra készülnek a környezetvédők. Az energiaóriás azt állítja, hogy kizárólag legálisan megszerezhető információk összesítéséra adott megbízást.

A nyomozás során azonban megtalálták Jadot számítógépének teljes tartalmát, közte a Greenpeace akcióival összefüggő 172 fájlt az EDF biztonsági igazgatójának páncélszekrényében. Amikor az ügy 2009-ben kirobbant, az EDF azt állította, hogy a Kargus túllépte a szerződésben foglaltak. A cég tulajdonosa viszont elismerte, hogy a Greenpeace informatikai hálózatának meghackelésére kérték fel, de ez a megfogalmazás természetesen nem szerepelhetett a szerződésben.

A vádemelést követően az EDF két biztonsági vezetőjét felfüggesztette az energiaóriás, amely jogi személyként a két felelős mellett vádlottként szerepel az ügyben.    

A 2003-ban alapított Kargus egy egykori hírszerző, Thierry Lorho konzultációs cége, akinek megbízói között olyan nagyvállalatok állnak, mint a Nestlé, a Coca-Cola vagy az Areva. A Greenpeace akcióinak megelőzésére egy Marokkóba települt francia hackert, Alain Quiros kérte fel a Kargus.

Ugyanez az informatikus hatolt be a francia doppingellenes laboratórium számítógépébe, de a nyomozás során kiderült, hogy a Vivendivel szembeni kisrészvényeseket képviselő ügyvédről is gyűjtött adatokat. A hacker mindig ugyanazzal a módszerrel dolgozott: távolról ellenőrzése alá vonta a kiválasztott számítógépes rendszert, majd bizalmas adatokat mentett le róla.

Floyd Landis és edzője, Arnie Baker - akik ellen 2010 óta nemzetközi elfogatóparancs van érvényben - nem jelentek meg a bíróságon. Őket azzal vádolják, hogy illegális úton szerezték meg az LNDD dokumentumait annak érdekében, hogy vitatni tudják a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) döntését, amely doppingolás miatt megfosztotta az amerikai kerékpárost Tour-győzelmétől.

MTI/para