FÖLDRENGÉS: Törökországban túlélők után kutatnak

2011. október 24. - 11:50 | Külföld
A vasárnapi, 7,3-as erősségű földrengésben eddig több mint 200 ember vesztette életét és több mint ezren megsérültek, tudósít a nol.hu.

Megfeszített erővel keresik a romok alatt rekedt túlélőket a Kelet-Törökországot megrázó 7,3-as erősségű földrengés után. A természeti katasztrófában eddigi adatok szerint több mint 200 ember meghalt, a sebesültek száma pedig ezer felett van. Miután a földrengés következtében többemeletes irodaházak is szállodák is összedőltek, a helyiek többsége dermesztő hidegben, a szabad ég alatt töltötte az éjszakát.

A Richter-skála szerint 7,3-as erősségű földrengés és a 5,6-ig elérő utórengések a legnagyobb pusztítást Van városhoz közeli falvakban végezték, ahol az épületek többsége vályogtéglából készült – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök, aki helikopterrel járt a földrengés helyszínén. A kormányfő megköszönte a külföld által felajánlott humanitárius segítséget, de jelezte, országa egyedül is úrrá tud lenni a természeti katasztrófa következményein. A mentőalakulatok és a katonai egységek folyamatosan érkeznek a helyszínre. Mustafa Erdik, a török szeizmológiai intézet vezetője a sajtónak arról beszélt, hogy a földrengésnek több száz, vagy akár ezer halálos áldozata is, lehet, a megrongálódott épületek számát pedig ezer körülire becsülik. Erdik egyik kollégája a BBC-nek arról beszélt, hogy az építkezési előírásokat Törökországban gyakorta semmibe veszik, ami azt jelenti, hogy egy-egy hasonló természeti katasztrófa a kelleténél nagyobb pusztításra képes.

A földrengésben miatt sok helyütt nincs áram és vezetékes telefon sem, és híjával vannak a romeltakarító gépeknek is; a mentőalakulatok egy része puszta kézzel vagy kisgépekkel dolgozik és kutat a túlélők után. Az egyik érintett település, Celebibag polgármestere szerint sok összedőlt épület alól szűrődik ki jajkiáltások hangja. A helyi Vöröskereszt egyik képviselője, Hakki Erskoy szerint a segélyszervezet most szinte minden erejével a földrengés áldozatainak megmentésére koncentrál: sátortáborokat, mobil konyhákat és toaletteket állítanak fel a földönfutóvá lett családoknak. A mentésben a török légierő is részt vesz.

nol.hu/para