Görög válság: Bécs bízik benne, hogy többséget kap Athénban a takarékossági csomag

2011. november 4. - 13:00 | Külföld
Bízik benne az osztrák pénzügyminiszter, hogy a görög parlamentben többséget kap az adósságválság kezelésére tervezett takarékossági csomag. Maria Fekter erről pénteken nyilatkozott az osztrák médiának.

Arról egyelőre nem foglalt állást Fekter, hogy a vitatott görög népszavazási terv visszavonása önmagában elegendő-e a befagyasztott nyolcmilliárd eurós hitel megnyitásához. Mint mondta, erről hétfőn döntenek az euróövezet pénzügyminiszterei. Az ülésen "megvitatják, hogy a fenntarthatósági elemzés megállapításai érvényesek-e még" - mondta Fekter.

Hozzátette, bízik benne, hogy "a görög parlament felzárkózik a döntések mögé".

Jeórjiosz Papandreu kormányfő csütörtöki hírek szerint nemzetközi nyomásra megváltoztatta elképzelését, hogy népszavazást írjanak ki az uniós hitelekről és a görög takarékossági csomagról. Fekter még hétfőn visszafogottan nyilatkozott a népszavazási elképzelésről. Pénteken újságíróknak kifejtette: "politikusként nagyon jól el tudja képzelni", hogy mi vezetett a népszavazás ötletéhez, de az a kívánttal ellenkező hatást váltotta ki és "gazdaságilag nem volt átgondolt". "Mindig egy lépéssel előre kell gondolkozni, s a görögök ezt elmulasztották" - fogalmazott. Egy népszavazás kimenetele nyitott, s ez tovább mélyítette a bizalmi válságot - mutatott rá.

Fekter szerint a heves görögországi viták ellenére a legutóbbi fejlemények a stabilitás irányába mutatnak, mert a reformok adott esetben szélesebb támogatottságot is kaphatnak a parlamentben, mint előzőleg.

(MTI)