A posztumusz Bátorság-díj közelebb hozhatja Esterházy János szlovákiai rehabilitálását

2011. november 4. - 11:34 | Külföld
Remélhetőleg közelebb hozza a Szlovákiában hivatalosan ma is háborús bűnösnek bélyegzett Esterházy János gróf rehabilitálását, hogy az egyik legbefolyásosabb amerikai zsidó szervezet, a Rágalmazásellenes Liga (ADL) a holokauszt idején végzett zsidómentő tevékenységéért posztumusz a Jan Karski Bátorság és Szolgálat Díjban részesítette a néhai felvidéki magyar politikust - vélekedtek csütörtökön New Yorkban az MTI érdeklődésére a kitüntető szervezet, a család, a magyarországi és a szlovákiai magyar politika képviselői.

"Esterházy János egyike volt azon keveseknek az igen nehéz, gyűlölettel és gonoszsággal teli időkben, akiknek volt bátorságuk nemet mondani a gyűlöletre, az üldöztetésre és a népirtásra" - jelentette ki az MTI-nek Abraham H. Foxman, az ADL országos igazgatója. - "Szembeszállt a zsidóság nácik általi deportálásával, és segített a zsidóknak és másoknak a túlélésben. Ez egy olyan fontos lecke a gyermekeink és az unokáink számára, amelyre ma is folyamatosan emlékeztetni kell."

"Leveleket kaptunk, hogy nem kellene kitüntetnünk. De remélem, hogy egyre több ember fogja elismerni azt a hősiességet és bátorságot, amit a nagyon nehéz időszakban tanúsított és most már egy kissé nagyobb érdeklődést mutatnak majd az iránt, hogy ott, ahol el kellene ismerjék, szintén megbecsüljék" - mondta Abraham H. Foxman Esterházy esetleges rehabilitálásával kapcsolatban.

"A kitüntetés ismételten azt bizonyította, hogy a nagyapám, Esterházy János jó és nagyon tisztességes ember volt, aki, amikor kellett, megtette azt, amit sokan mások nem" - nyilatkozott az MTI-nek Giovanni Malfatti, aki a család nevében vette át az elismerést. "Biztos vagyok benne, hogy a tettei, a bátorsága magáért beszélnek, ami megváltoztatja majd azok véleményét, akik még nincsenek meggyőzve" - mondta Giovanni Malfatti.

"Nagyon kevés Esterházy Jánoshoz fogható ember van, aki magyar Wallenbergként vonult be a magyar történelembe" - mondta az MTI-nek Németh Zsolt külügyi államtitkár. - "Nemcsak arra gondolok, hogy egyedüliként szavazott a zsidók deportálása ellen a szlovák parlamentben, hanem arra a kitartásra és arra a szolidaritásra is, amelyet vezetőként egész élete során a felvidéki magyarság iránt tanúsított, valamint a magyar-szlovák együttélés érdekében, ennek a két népnek a barátságának és a történelmi együttélésének megteremtése érdekében tett."

"Nagyon nagy anakronizmus, hogy ma már Oroszország, Izrael és az amerikai zsidó szervezetek elismerik ezt a történelmi mércével is egyedülálló személyiséget, Szlovákiában pedig még mindig háborús bűnösnek tartják. Ez jól jelzi, hogy milyen állapotban van a magyar-szlovák viszony, és hogy mennyire összekapcsolódik Esterházy megítélésével a felvidéki magyarság sorsa, illetve a magyar-szlovák együttélés feltételeinek megteremtése" - hangsúlyozta az államtitkár.

"Innentől fogva Ivan Gašparovič szlovák elnöknek az az álláspontja, miszerint Hitler csatlósa és fasiszta volt Esterházy, védhetetlen, képviselhetetlenné válik" - mondta Németh Zsolt. - "Ugyanakkor ennek az időpontnak az egybeesése azzal a ténnyel, hogy Motolban (Prága egyik városrészében) az eredeti szándékok ellenére nem tudtuk az Esterházy-sírt megjelölni, úgy gondolom, nem véletlen. Nagyon hosszú lesz még az a küzdelem, amelyet Esterházy rehabilitásáért vállalni kell. De nemcsak az ő személyének, hanem a felvidéki magyarságnak is tartozunk ezzel. És ezzel tartozunk a magyar-szlovák viszony rendezésének is."

"Nagyon fontosnak tartom, hogy tisztázódjon az olyan fontos személyek történelmi szerepe, mint amilyen Esterházy János, és hogy fény derüljön arra, milyen híres magyar emberek vettek részt a zsidómentésben, ami eddig a homályba veszett" - mondta az MTI-nek Szabó György, a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) elnöke. - "Esterházy János kitüntetésével ez a folyamat messzebbre is mehet és az izraeli Jad Vasem intézet által sikerül majd elfogadottá tenni a személyét. Ez egy nagyobb lépés afelé, hogy tisztázzuk: igenis voltak olyan nyomást gyakorló, komoly politikusok, akik nem támogatták a zsidóellenes politikát és hajlandóak voltak ezért a szavukat is felemelni, amire kiváló alkalmat szolgáltat 2012, Raoul Wallenberg születésének 100. évfordulója."

Németh Zsolt hivatalos programjának részét képezte a New York-i főkonzulátuson csütörtökön megtartott újabb ünnepélyes állampolgársági eskütétel is, amelyen jelen volt Tarlós István budapesti főpolgármester, Török Ferenc kalocsai polgármester és Bagó Zoltán EP-képviselő is.

(MTI)