Egy újabb recesszió "fokozott veszélyére" figyelmeztet az IMF

2011. november 11. - 19:23 | Külföld
Egy újabb recesszió "fokozott veszélyére" figyelmeztette a fejlett gazdaságokat egy pénteken nyilvánosságra hozott elemzésében a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Az G20-csoport múlt heti csúcstalálkozójára megfogalmazott, de csak pénteken közzétett IMF-állásfoglalás szerint a talpra állás üteme a fejlett gazdaságokban továbbra is lassú.

"Politikai bénultság és következetlenség súlyosbította a bizonytalanságot, a bizalomvesztést, és fokozta a feszültséget pénzpiacokon" - szögezte le a dokumentum.

A valutaalap szerint a fejlett gazdaságoknak sürgősen hiteles középtávú költségvetési terveket kell kidolgozniuk és elő kell készíteniük a pénzügyi szektor további reformját. A legfontosabb feltörekvő gazdaságok kormányainak ugyanakkor lehetővé kell tenniük a gyorsabb árfolyam-módosítást.

Az IMF úgy látja, "jelentős bizonytalanság" alakult ki akörül, hogy hogyan valósítsa  meg költségvetésének  fenntarthatóságát az Egyesült Államok, Japán és az euro-övezet néhány gazdasága.

"A bizonytalanság csökkentésének érdekében ezen gazdaságoknak haladéktalanul hiteles középtávú konszolidációs terveket kell elfogadniuk, amelyek segítségével meg lehet őrizni a fellendülés megfelelő rövidtávú pénzügyi támogatásának lehetőségét" - olvasható az IMF állásfoglalásában.

A G20-csúcson figyelem elsősorban az eurózóna összeomlásának, különösen a görög és az olasz államcsőd elkerülésére irányult.

MTI/para