Radioaktív sugárzást észleltek Csehországban és Európa más pontjain

2011. november 11. - 18:27 | Külföld
A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken tájékoztatott arról, hogy alacsony szintű radioaktív sugárzást észleltek Csehországban és Európa más pontjain, de hozzátették: a jód-131 részecskék nem jelentenek veszélyt a lakosság egészségére.

A NAÜ-t a cseh sugárbiztonsági intézet tájékoztatta arról, hogy az utóbbi napokban igen alacsony mennyiségű jód-131 jelenlétét mutatták ki az ország légkörében. A bécsi székhelyű ENSZ-intézmény szerint hasonló jelenség mutatkozott más európai helyszíneken is.

Az osztrák környezetvédelmi minisztérium is az közölte, hogy nem veszélyes az egészségre a jód 131-es izotóp mennyisége.

A levegőben mért mennyiség olyan kevés, hogy csak nagyon érzékeny műszerekkel, többnapos mérési időtartam alatt lehet kimutatni - mondta Nikolaus Berlakovich környezetvédelmi miniszter szóvivője az osztrák hírügynökséggel. A szóvivő hangsúlyozta, hogy nem adtak ki riasztást a mérések alapján.

A tárca abból indul ki, hogy orvosi laboratóriumból szökött ki az anyag. A minisztérium szerint kizárható, hogy baleset történt valamelyik "határközeli" atomerőműben. Ebben az esetben jelzett volna az erőművek riasztórendszere - mondta. Ausztriának nincs atomerőműve.

Az ENSZ-szervezet egyelőre nem tudta megállapítani a sugárzás forrását, ám úgy véli, hogy az nem a fukusimai atomerőműből származik. A NAÜ-t a cseh sugárbiztonsági intézet tájékoztatta arról, hogy az utóbbi napokban igen alacsony mennyiségű jód-131 jelenlétét mutatták ki az ország légkörében.

Magyarországon is észlelték

Magyarországon is észlelték a radioaktív szint minimális emelkedését - közölte Sáfrány Géza, az Országos Sugárbiológiai és Sugáregészségügyi Kutató Intézet (OSSKI) sugárbiológiai laboratóriumának főigazgatója pénteken.

Az OSSKI főigazgatója azt mondta: az országszerte több nagyvárosban található sugárvédelmi decentrumok közül csak két helyen, a budapesti és a miskolci mérőállomásokon mérték a jód-131 részecske megemelkedését. Az 1986-os  csernobili és a 2011-es fukusimai atombalesetnél is ilyen, jód-131 szabadult fel nagy mennyiségben - tette hozzá.

Ennek kapcsán megjegyezte, hogy az ez év márciusi japán katasztrófa után Magyarország egész területén ki lehetett mutatni a radioaktív szint minimális megemelkedését, de az sem volt akkora mértékű, hogy az emberi egészségre bármilyen veszélyt jelentett volna. A most mért értékek pedig messze alatta vannak az akkori sugárzási értékeknek, így egészségügyi kockázat most sem áll fenn - hangsúlyozta a főigazgató.

Sáfrány Géza - a NAÜ-höz hasonlóan - azt mondta, egyelőre sem a radioaktív szint okát, sem annak forrását nem sikerült azonosítani, de szinte kizárható hogy köze lenne a fukusimai balesethez.

A főigazgató szerint időnként előfordul, hogy egy-egy mérésnél a radioaktív szint megemelkedését észlelik, de ennek okát sokszor nem sikerül kideríteni. Mint kifejtette: a mostanihoz hasonló, minimálisan megemelkedett jódszintnek több oka is lehet. A nukleáris medicinában, például pajzsmirigy daganatok kezelésénél rutinszerűen használnak radiojódot. Ahol ilyen készítményt gyártanak - például Budapesten is több helyen -, annak környezetében  olykor kimutatható a radioaktív jód megemelkedése, de az egészségre ez sem jelent veszélyt - emelte ki Sáfrány Géza.

MTI/para