Negatív megfigyelés alá vette Magyarországot a Standard & Poor's

2011. november 12. - 08:42 | Külföld
Negatív kihatású megfigyelés alá vette Magyarország devizában és forintban fennálló szuverén adósságának befektetési ajánlású, "BBB mínusz/A-3" szintű osztályzatait szombaton a Standard & Poor's, arra a véleményére hivatkozva, hogy a külső pénzügyi és gazdasági környezet gyengülésével növekszenek a magyar hitelképességet terhelő, lefelé ható kockázatok.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után, szombat hajnalban Londonban jelentette be döntését. Ehhez fűzött elemzésében az S&P annak a véleményének is hangot adott, hogy a felügyeleti szervek meggyengülése és bizonyos bevételi oldali költségvetési döntések miatt "kiszámíthatatlanabbá" vált magyarországi gazdaságpolitikai környezetnek negatív hatása lesz a gazdasági növekedésre és a kormányzati pénzügyekre.

Néhány órával az S&P bejelentése előtt egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az eddigi stabilról Magyarország államadósi besorolásainak kilátását, megerősítve ugyanakkor a hosszú futamú deviza- és hazai adósság "BBB mínusz", illetve "BBB" besorolásait.

A Standard & Poor's szombat hajnali londoni elemzése szerint a kockázatokat tovább erősíti a cég által gyengülőnek tartott intézményi hatékonyság. E hatékonyságot az S&P szerint az alkotmányban, valamint egyes független intézmények - például a Költségvetési Tanács - működésében eszközölt változtatások "kezdték ki".

A hitelminősítő szerint ennek valószínűleg negatív hatása lesz a költségvetési tervezésre és a beruházási aktivitásra, és az S&P azzal számol, hogy ez továbbra is nyomást gyakorol Magyarország középtávú növekedési kilátásaira.

A Standard & Poor's véleménye szerint a különböző szolgáltatási szektorokra bevezetett átmeneti adók rövid távon korlátozhatják a beruházásokat és a munkahelyteremtést, a devizaalapú háztartási jelzáloghitelek kedvezményes árfolyamú végtörlesztésének lehetővé tétele pedig tovább csökkentheti a gazdaság hitelellátását. Ezek az intézkedések korlátozzák a növekedési kilátásokat,  veszélybe sodorhatják a kormány költségvetési célkitűzéseit, és akadályozhatják az államadósság tartós csökkenését - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Standard & Poor's közölte, hogy a most bejelentett megfigyelés eredményéről valószínűleg még ebben a hónapban döntést hoz, azoknak a további információknak a függvényében, amelyeket a magyar kormány szolgáltat a gazdasági kihívások kezelésének mikéntjéről.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő - a Fitch Ratings, a Standard & Poor's és a Moody's Investors Service - egyaránt a befektetési ajánlású osztályzati sáv legalsó szintjén, "BBB mínusz", illetve a Moody's osztályzati módszertanában ugyanennek megfelelő "Baa3" hosszú távú osztályzattal tartja nyilván Magyarországot mint államadóst.

A magyar besorolásokra a Moody's - és a pénteki kilátásrontás óta - a Fitch Ratings is negatív kilátást tart érvényben. A Standard & Poor's által szombat hajnalban bejelentett negatív megfigyelés a hitelminősítői gyakorlat alapján a negatív kilátásnál erősebb utalás a leminősítés lehetőségére.

Ha a három hitelminősítő valamelyike rontaná a magyar államadósság osztályzatát, azzal Magyarország befektetésre már nem ajánlott besorolási kategóriába kerülne át az adott cégnél.

Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital felzárkózó piaci közgazdászainak minapi elemzése szerint ha ez meg is történne, az jó eséllyel csak korlátozott piaci hatással járna, mivel a magyar kormánykötvények zöme felzárkózó piacokra szakosodott kötvényalapok portfolióiban van, és ezek számára nincs olyan kifejezett előírás, hogy csak bizonyos alsó besorolási küszöb feletti kötvényeket tarthatnak.

A Barclays Capital londoni szakértői kiemelték ugyanakkor, hogy a magyar szuverén dollárkötvények viszont befektetési osztályzatú adósságokra szakosodott jelentős amerikai kötvényindexekben szerepelnek - köztük a Barclays Capital US Credit indexben -, és ha esetleg két hitelminősítő is a befektetési osztályzati sáv alá sorolná át Magyarországot, e magyar dollárkötvények szükségszerűen kikerülnének ezekből az indexekből, ami a magyar adósság külföldi befektetői bázisának valamelyes eróziójához vezetne.

mti/para