Messze még az IMF - a Fitch szerint továbbra is lefele mutatnak a kockázatok

2011. november 18. - 18:56 | Külföld
Kedvező fejlemény lenne a megállapodás egy új IMF-programról, amely csökkenthetné a magyar államadós-besorolásra nehezedő, lefelé ható nyomást, ám a megállapodás "még messze van", és Magyarország kihívásokkal teli pénzügyi-gazdasági kilátásokkal kénytelen szembenézni - áll a Fitch Ratings pénteki londoni értékelésében, amely szerint továbbra is jelentősek a lefelé mutató kockázatok.

A legnagyobb európai hitelminősítő által Londonban ismertetett állásfoglalás szerint egy új IMF-programnak több előnye lenne, gondoskodna például a költségvetési és a külső finanszírozásról - vagy legalábbis megteremtené ennek lehetőségét -, emellett erősíthetné a piaci bizalmat, valamint átláthatóbbá és következetesebbé tehetné a gazdaságpolitikai döntéshozatalt.

A cég a pénteki elemzésben felidézi, hogy a múlt héten az addigi stabilról leminősítés lehetőségére utaló negatívra módosította a "BBB mínusz" szintű magyar szuverén adósbesorolás kilátását - egyben megerősítve az osztályzatot -, a külső növekedési és finanszírozási környezet meredek romlásával indokolva a kilátásrontást.

A Fitch Ratings pénteki helyzetértékelése szerint emellett egyes költségvetési intézkedések, valamint a devizaalapú jelzáloghitelek piaci árfolyam alatti visszafizetésének lehetősége "ártott a külföldi befektetői bizalomnak", a forint meredek gyengülése az euróval és a svájci frankkal szemben pedig fokozta a közszféra és a magánszektor törlesztési terheit egyaránt.

Jóllehet egy IMF-programmal "hozzá lehetne kezdeni" e problémák némelyikének kezeléséhez, egyes kérdésekben - különösen a bankszektorral kapcsolatos politikában - azonban nehéz lesz egyezségre jutni - vélekedtek a pénteki állásfoglalásban a Fitch Ratings londoni elemzői. A cég szerint bármilyen IMF-programhoz szigorú feltételrendszer is társulna, és így csökkenne a kormány független pénzügyi-gazdasági mozgástere.

A Fitch szerint a magyar gazdaság kilátásai továbbra is gyengék, mivel a költségvetési szigorítás és a magánszektorban zajló adósságleépítés nyomást gyakorol a hazai keresletre, és a fő nyugat-európai kereskedelmi partnerországok növekedési kilátásai is romlanak, miközben finanszírozási feszültségeik növekszenek.

Ha sikerül is megállapodást elérni az IMF-fel, a potenciális "reformfáradtság", az eddigi "kiszámíthatatlan gazdaságpolitikai döntéshozatal", valamint "a nemzeti függetlenség érvényesítésének vágya" megnehezítheti az IMF-program betartását - vélekedtek pénteki elemzésükben a Fitch Ratings londoni elemzői.

A hitelminősítő szerint az is bizonytalan egyelőre, hogy a program milyen formát ölthet. A cég felidézi, hogy a nemzetgazdasági minisztérium előző napi közleménye olyan "új típusú együttműködést" említett, amely az államadósság emelése nélkül szolgálna biztosítási szerződésként; a Fitch szakértői szerint ebből elővigyázatossági programra lehet következtetni.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor úgy tűnt, a bejelentés "újdonság volt az IMF számára", és a kezdeményezés a "jelek szerint a Magyar Nemzeti Bankot is váratlanul érte".

MTI/para