Németh Zsolt: Elfogadhatatlan a szlovák bejelentés Boldoghy Olivér kapcsán

2011. november 22. - 17:27 | Külföld
A magyar kormány elfogadhatatlannak tartja a szlovák belügyminisztérium azon bejelentését, amely szerint Boldoghy Olivér komáromi színművész a magyar állampolgárság felvétele miatt elveszítette szlovák állampolgárságát - közölte Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden a budapesti szlovák nagykövettel.

Az államtitkár - az MTI-hez eljutatott külügyi közlemény szerint - az ügy miatt bekéretett Peter Weiss szlovák nagykövettel folytatott megbeszélésen kiemelte: Budapest az eljárást az Európai Unió alapértékeivel ellentétesnek tartja, és a leghatározottabban visszautasítja a szlovákiai magyarság megfélemlítését.

Németh Zsolt azt is közölte a szlovák diplomatával: "Magyarország érvényesíti alkotmányos kötelezettségét a határon túli magyarok iránt".

Az államtitkár kifejtette, Magyarország minden rendelkezésére álló belső, kétoldalú és nemzetközi jogi lépést támogatni kíván annak érdekében: a jogfosztott személy visszakaphassa jogát arra, hogy szülőföldjén boldogulhasson, továbbá hogy a diszkriminatív jogszabályt ne érvényesítsék és a demokratikus jogelveknek megfelelően módosítsák.

Németh Zsolt a nagykövetnek reményét fejezte ki: az állampolgársági ügy nem válik a megkezdődött szlovák választási kampány témájává, és "a biztatóan alakuló kétoldalú kapcsolatainkat mindez nem veti vissza".

A szlovák belügyminisztérium megvonta Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozótól szlovák állampolgárságát, miután nyáron felvette a magyar állampolgárságot. Az Egy jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a Bumm.sk hírportálon korábban közölte: megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

A külügyi közlemény arra nem tért ki, hogy a szlovák nagykövet hogyan fogadta az ügyben kifejtett magyar tiltakozást.

MTI/para