Most nem lenne alkotmányos többségük Putyinéknak

2011. november 25. - 19:05 | Külföld
Ha vasárnap lennének a parlamenti választások, a kormányzó Egységes Oroszország nem kapná meg az alkotmányos többséget - ismertette pénteken legutóbbi felmérését a közvélemény-kutató Levada Központ.

Több közvélemény-kutatás alapján vonták le a következtetést a kutatók.

Az Egységes Oroszországra a pártot választók 53 százaléka, a Kommunista Pártra 20, a Liberális-Demokrata Pártra 12, és 9 százalékuk voksolna az Igazságos Oroszországra.  

Ennek megfelelően a kormánypárt 253 képviselői helyet szerezne meg az orosz törvényhozás alsóházában, a kommunisták 94-et, a Zsirinovszkij vezette liberálisok 59-et, az Igazságos Oroszország párt 44-et.

A közvélemény-kutatást a Levada Központ november 19. és 22. között végezte 45 régióban 130 településen, 1600 személy kérdeztek meg és 3,4 százalékos hibaszázalékkal dolgoztak.

Hasonló eredmények születtek az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ (VCIOM) november 20-21-i felmérésén. Eszerint az Egységes Oroszország a következő parlamentben, a Dumában 262 képviselői helyhez jutna. A kommunisták 82, a liberálisok 57, az Igazságos Oroszország 49 helyet kapnának.

A törvényhozás alsóházában, az Állami Dumában, amely a héten fejezte be munkáját, a kormányzó párt 315 hellyel rendelkezett, így alkotmányos többsége volt a 450 fős Dumában. Az alkotmányos többséghez 300 képviselői mandátum kell.

Az Oroszországi Társadalmi Véleménykutató Központ felmérése szerint a választásokon 58 százalékos lehet a megjelenés és a megkérdezettek csupán 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy döntése végleges. 34 százalékuk biztos abban, hogy elmegy szavazni, 34 százalékuk úgy gondolja, hogy valószínűleg részt vesz a szavazáson.

A Putyin és Medvegyev fémjelezte Egységes Oroszország pártra főként a nők szavaznának, míg a kommunistákat a férfiak választják többségben.

MTI/para