Szerbiának még bizonyítania kell

2011. november 25. - 13:09 | Külföld
Az Európai Unió azt várja Szerbiától, hogy tegyen további olyan lépéseket, amelyek meggyőzhetik az uniós tagállamokat arról, Belgrád komolyan elkötelezett a Koszovóval való párbeszéd mellett, és jóhiszeműen végrehajtja az eddig kötött megállapodásokat - hangsúlyozta pénteki közleményében Herman Van Rompuy, az EU-országok állam- és kormányfői testületének, az Európai Tanácsnak az elnöke.

Van Rompuy előzőleg megbeszélést folytatott Boris Tadic szerb elnökkel, aki az Európai Szocialisták Pártjának gyűlésén tartózkodik Brüsszelben.

Az uniós vezető a közleményben emlékeztetett arra, hogy a december 9-i EU-csúcstalálkozón megvitatják az unió legfőbb javaslattevő-végrehajtó intézményének, az Európai Bizottságnak az indítványát, amely szerint célszerű lenne megadni Szerbiának az EU-tagjelölti jogállás megadását, de ahhoz Belgrádnak haladást kellene elérnie a Koszovóhoz fűződő viszony normalizálásában.

"A regionális együttműködés és a jószomszédi viszony a bővítési folyamat lényeges része. Az Európai Tanács minden egyes országot saját érdemei szerint fog megítélni, tisztességes és szigorú feltételrendszer alapján" - olvasható Herman Van Rompuy közleményében.

Szerbia idén márciusban uniós elnöklet alatt megbeszéléseket kezdett a tőle 2008-ban elszakadt, albán többségű Koszovóval. Belgrád nem ismeri el a pristinai kormányzat önállóságát, de hajlandó olyan megbeszélések folytatására, amelyek révén élhetőbbé válnak az emberek - köztük az észak-koszovói szerbek - mindennapjai. E megbeszéléseket azonban szeptemberben felfüggesztették a szerb-koszovói határon kialakult feszültség, az egymást követő fegyveres és egyéb erőszakos incidensek miatt. A szerbek nem hajlandóak államközi határként tekinteni Szerbia és a jelentős számú szerb lakos otthonának számító Észak-Koszovó közötti elválasztó vonalra.  

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: