KDNP: hibás Szlovákia jogi érvelése a kettős állampolgársággal kapcsolatos vitában

2011. november 28. - 08:16 | Külföld
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke szerint hibás a kettős állampolgársággal kapcsolatos vitában Szlovákia jogi érvelése.

Rétvári Bence az MTI-nek azt mondta, hogy a szlovák diplomácia napokban nyilvánosságra került állítása szerint a kialakult helyzet, és Boldoghy Olivér esete annak a következménye, hogy az állampolgárságot Magyarország etnikai alapon, anélkül adja, hogy a polgárnak valódi kötődése lenne az adott államhoz.

Ezzel szemben a magyar állampolgársági törvény nem tartalmaz semmilyen etnikai feltételt, csakis korábbi közjogi tények alapján lehet egyszerűsített honosítási eljárással a korábbi mellé magyar állampolgárságot is szerezni - mutatott rá a kereszténydemokrata politikus.

Rétvári Bence idézte az állampolgársági törvény 4. szakaszát, amelynek harmadik bekezdése úgy szól:"kedvezményesen honosítható az a nem magyar állampolgár, akinek felmenője magyar állampolgár volt vagy valószínűsíti magyarországi származását, és magyar nyelvtudását igazolja."

A kettős állampolgárság tehát nem nemzetiségi alapon szerezhető meg, hanem akkor, ha valaki szülei, nagyszülei, felmenői Magyarország állampolgárai voltak. A szlovák diplomácia által kifogásolt etnikai utalás nincs a magyar törvényben - szögezte le a kisebbik kormánypárt alelnöke.

Kitért arra is, hogy a szlovák álláspont szerint az állampolgárság elveszítése egy másik állampolgárság önkéntes felvétele következtében nem ellentétes az európai normákkal. Ezzel ellentétben áll azonban a szlovák alkotmány és a szlovák állampolgársági törvény is - mondta, kiemelve: a szlovák alkotmány 5. cikk második bekezdése szerint senki nem fosztható meg szlovák állampolgárságától akarata ellenére. A szlovák állampolgárságról szóló törvény pedig kimondja, hogy nem szűnhet meg azoknak az állampolgárságuk, akiknek fennálló köztartozásuk van, vagy akik bírósági eljárás, ítélet hatálya alatt állnak - jegyezte meg.

Hozzáfűzte: ez jól jelzi a szlovák állampolgársági törvény azon eredeti - a legutóbbi módosítás előtti szellemiségét -, hogy minden lehetséges módon fenntartsa azon szlovák állampolgárok szlovák állampolgárságát, akik nem mondanak le arról kifejezetten.

Rétvári Bence szerint egyértelmű továbbá, hogy a magyar állampolgárságot kérelmező szlovák állampolgárok kifejezett szándéka a magyar állampolgárság kezdeményezésével csak arra irányul, hogy a magyar állammal közjogi kapcsolatot létesítsenek. Ebből a lépésből megdönthetetlen vélelem nem állítható fel arra, hogy a kérelmező a szlovák állammal meglévő ilyen irányú kötődését fel kívánná számolni - fogalmazott.

A KDNP alelnöke utalt arra is, hogy a szlovák szabályozás szembehelyezkedik az Európa Tanács 1997. november 6-án kelt, az állampolgárságról szóló Európai Egyezmény 12. cikkével is, mert az állampolgárságtól megfosztó döntéssel szemben nem biztosít jogorvoslatot.

A szlovák belügyminisztérium megvonta Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozótól szlovák állampolgárságát, miután nyáron felvette a magyar állampolgárságot. Az Egy jobb Komáromért polgári társulás aktivistája a Bumm.sk hírportálon korábban közölte: megkapta a pozsonyi belügyminisztérium levelét, amelyben tájékoztatták, hogy törölték a szlovák állampolgárok jegyzékéből, és ezzel bejelentett lakhely nélküli személlyé vált.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár még aznap közleményben tiltakozott az eset miatt. Mint írták, a magyar kormány felháborodással értesült arról, hogy a magyar állampolgárság megszerzése miatt a Szlovák Köztársaság, az érintett személy kifejezett akarata ellenére, megfosztotta szlovák állampolgárságától Boldoghy Olivér révkomáromi vállalkozót, és ezzel kísérel meg alapot teremteni további életvitelét ellehetetlenítő jogfosztásokhoz.

Peter Weiss budapesti szlovák nagykövet miután Németh Zsolt külügyi államtitkár az ügy miatt bekérette azt közölte, hogy országa állampolgársági törvénye megfelel a nemzetközi előírásoknak és gyakorlatnak, és Boldoghy Olivért nem fosztották meg szlovák  
állampolgárságától, hanem azt a törvény értelmében elveszítette.

A felvidéki vállalkozó állampolgárságtól történő megfosztását elítélte az Országgyűlés nemzeti összetartozás bizottsága, és Magyar Állandó Értekezlet is. Semjén Zsolt azt mondta, a szlovákiai és uniós fórumokon is kiállnak az állampolgárságától megfosztott révkomáromi férfi mellett, és minden segítséget megadnak neki.

mti/para