Kamatemelés: A magyar jegybank elnöke szerint a gyenge gazdaság miatt gyenge a forint

2011. november 29. - 20:00 | Külföld
Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke további kamatemelést is kilátásba helyezett abban az esetben, ha az inflációs kilátások, illetve Magyarország kockázati megítélése tartósan kedvezőtlen marad.

A jegybankelnök a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten az MTI kérdésére hangsúlyozta: Magyarországnak érdeke a lehető legkedvezőbb megállapodás megkötése az IMF-fel, a jegybank részese lesz ezeknek a tárgyalásoknak.

"Mivel még a tárgyalások előtt vagyunk, a magyar fél pozícióját nem segíti az, ha a lehetséges feltételeket, a hitel fajtáját, illetve az összegét most a nyilvánosság előtt elemezném" - magyarázta Simor András. Ugyanakkor beszélt a figyelembe veendő szempontokról: mekkora államadósságot kell megújítani az elkövetkező években; milyen forrásmegújítási szükséglete van a magyar bankrendszernek és általában  a magyar gazdaságnak, és fel kell mérni, hogy a bevonandó forrásokból mennyit lehet megszerezni a pénzpiacokról, illetve mennyit  a piacokon kívüli forrásokból.

Egy az IMF-EU megállapodás lényege nem a hitel összege, hanem  az a hitelesség, amelyet az ország számára a megállapodás kifejez - közölte a jegybank elnöke. Példaként hozta fel, hogy a 2008-as 20 milliárd eurót tartalmazó IMF-EU megállapodást követően, 2009 nyarától a piacról finanszírozta magát Magyarország, azaz nem kellett több hitelt lehívni a rendelkezésre álló összegből.

Ez azt jelenti, hogy a 2008-as megállapodást a piac hitelesnek fogadta el, s hitelesnek fogadta el a gazdaságpolitikai kiigazítást, ami a megállapodást övezte, s ennek megfelelően nem volt szükség további hitelösszeg lehívására - hangsúlyozta Simor András.

A spekulációt, spekulációs támadást firtató kérdésre Simor András  arra hívta fel a figyelmet, hogy "a spekuláció szinonimája a gondolkodás, akinek megtakarítása van, az spekulál, az gondolkodik azon, hova fektesse be a pénzét. Általában azokat az intézményeket, országokat szokta spekulációs támadás érni, amelyeknek a fundamentális helyzete nem elég erős."

Kiemelte: nem véletlen, hogy nem a cseh korona ellen indult az utóbbi időben ilyen támadás, és úgy vélte, le kell vonni a következtetéseket, vajon miért a forintot támadták meg, és meg kell hozni azokat az intézkedéseket, amelyekkel Magyarország egy erősebb fundamentumokkal rendelkező országgá válik.

Az MNB elnöke a növekedési kilátások romlását nem kívánta számszerűsíteni, a 2012-es költségvetés tarthatóságáról pedig kijelentette: azt látja, hogy a kormány rendkívül elkötelezett a kitűzött hiánycél tartásában. Hozzátette: abban reménykedik, ha a növekedési kilátások az eddigieknél rosszabbak lesznek, a kormány kész lesz pótlólagos intézkedéseket hozni - amint azt deklarálta is a kabinet -, hogy a hiány a tervezettet ne haladja meg.

A gazdasági növekedéshez szükség van a bankrendszer által nyújtott hitelekre, ezért "az MNB a leglelkesebben üdvözöl minden olyan javaslatot, kormányzati elképzelést, amely a bankrendszerrel való megegyezésre törekszik és ennek a megegyezésnek a része a hitelezés fellendítése" - fogalmazott Simor András.

mti/para