Negatívra rontotta az Egyesült Államok adósosztályzatának kilátását a Fitch Ratings

2011. november 29. - 09:55 | Külföld
Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az Egyesült Államok hosszú távú államadós-osztályzatának kilátását az eddigi stabilról hétfő este a Fitch Ratings.

A legnagyobb európai hitelminősítő egyben megerősítette az Egyesült Államok hosszú futamidejű szuverén kötelezettségeinek lehetséges legjobb, "AAA" besorolását és a rövid távú adósságok "F1 plusz" osztályzatát.

A negatív kilátás a bejelentéshez fűzött elemzés szerint azt tükrözi, hogy miután eredmény nélkül végződött az 1200 milliárd dolláros deficitcsökkentési terv kidolgozásával megbízott kétpárti kongresszusi bizottság tárgyalássorozata, a Fitch egyre kevésbé bízik olyan államháztartási intézkedések megfelelő időzítésű életbe léptetésében, amelyek az amerikai közfinanszírozás fenntartható pályára állításához és az amerikai "AAA" adósosztályzat fenntartásához szükségesek.

Egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Standard & Poor's már augusztusban, vagyis jóval a kongresszusi bizottság munkájának befejezése előtt leminősítette az amerikai államadós-besorolást, "AA plusz"-ra rontva "AAA"-ról a hosszú távú államadós-besorolást. Az S&P azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy az államháztartási konszolidációs terv, amely az államadósság-limit emeléséről folytatott kongresszusi vita lezárásaként jött létre, elégtelen a középtávú amerikai államadósság-pálya stabilizálásához.

Az S&P a rontott amerikai osztályzaton is negatív kilátást hagyott érvényben.

A Fitch Ratings az amerikai kilátás negatívra rontásának hétfői bejelentéséhez fűzött elemzésében kiemelte, hogy továbbra is az Egyesült Államoké a világ egyik legtermelékenyebb gazdasága. Ezt tükrözi, hogy az egy főre jutó jövedelem jelentősen meghaladja a többi nagy, "AAA" besorolású gazdaság fejenkénti átlagát.

Az amerikai államadósság változatlanul globális kockázati mérce, és ennek megfelelően az Egyesült Államok finanszírozási rugalmassága és adósságtűrő kapacitása egyetlen más országéval sem vethető össze. Az amerikai dollár elsődleges globális tartalékvaluta-státusa és az amerikai kincstárjegypiac mélysége minimálisra csökkenti a finanszírozási kockázatokat, és alátámasztja az alacsony költségű államháztartási finanszírozást - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings ugyanakkor közölte, hogy felülvizsgált költségvetési előrejelzése szerint az Egyesült Államok bruttó szövetségi államadósság-rátája az évtized végére eléri a hazai össztermék (GDP) 110 százalékát, és az ilyen szintű állami eladósodottság már nem lenne összeegyeztethető az "AAA" adósosztályzat fenntartásával, az amerikai gazdaság minden erőssége ellenére sem.

A hitelminősítő szerint az ilyen magas államadósság korlátokat szabna az anticiklikus költségvetési politika mozgásterének, és így az amerikai kormány azon képességének, hogy válaszintézkedéseket tegyen jövőbeni gazdasági és pénzügyi válságok esetén..

A Fitch Ratings közölte, hogy a negatív kilátás "50 százaléknál valamivel nagyobb" esélyt jelez az Egyesült Államok leminősítésére kétéves időtávon belül. A cég ugyanakkor jelezte azt is, hogy ha az amerikai gazdaságot nem érik további sokkok, akkor 2013 végéig valószínűleg nem hoz döntést az amerikai adósbesorolás módosításáról, és majdani döntésében figyelembe fogja venni, hogy a jövő évi elnökválasztás és a következő kongresszusi választások után milyen deficitcsökkentő stratégia lát napvilágot.

A hitelminősítő szerint azonban ha 2013-ban sem születik hiteles hiánycsökkentési terv, és ha romlanak a gazdasági-költségvetési kilátások, az valószínűleg az Egyesült Államok szuverén adósbesorolásának leminősítését eredményezné.

A Fitch augusztus 16-án - még stabil kilátással - szintén megerősítette az amerikai "AAA" adósosztályzatot, de ehhez már akkor azt a megjegyzést fűzte, hogy a deficitcsökkentési tervek kidolgozásával megbízott kongresszusi "szuperbizottság" kudarca valószínűleg negatív hitelminősítői lépést eredményezne a cég részéről. A Fitch annak idején előre közölte azt is, hogy ez a lépés a legnagyobb valószínűséggel az amerikai besorolás kilátásának negatívra rontása lesz.

Augusztus eleje óta a Moody's Investors Service hitelminősítő szintén negatív kilátást tart érvényben az Egyesült Államok adósosztályzatára, jóllehet ez a cég is a lehető legjobb - saját módszertanában "Aaa"-val jelölt - besorolással tartja nyilván az amerikai államadósságot.

mti/para