Magyar képviselői "össztűz" az Európai Parlamentben Boldoghy ügyében

2011. december 1. - 09:54 | Külföld
Öt magyar képviselő emelt szót az Európai Parlament szerdai brüsszeli plenáris ülésén az ellen, hogy Boldoghy Olivér elveszítette szlovák állampolgárságát, miután nyáron felvette a magyart.

A szlovákiai magyar színésztől a módosított szlovák állampolgársági törvény alapján vonták meg eddigi jogosultságát, a módosítást Pozsony annak idején a határon túli magyarok könnyített honosításáról tavaly hozott budapesti döntésre reagálva hozta.

Az EP-ben a késő este megtartott, úgynevezett egyperces (korábban napirend előtti) felszólalások között szót emelt a lépés ellen Tőkés László és Sógor Csaba erdélyi, Bauer Edit és Mészáros Alajos felvidéki képviselő, valamint a fideszes Gál Kinga is.

Utóbbi arra hívta fel a figyelmet, hogy "a jogfosztás ezen módja ellene megy a közösségi bizalomnak és a szlovák alkotmánynak is". A "súlyos lépés az egész kisebbségi magyar közösséget rendszeresen érő megfélemlítések részeként tudható be" - tette hozzá.

Tőkés László EP-alelnök "tűrhetetlennek és tarthatatlannak" nevezte, hogy Boldoghyt "magyar önazonosságának nyílt vállalása miatt" fosztják meg állampolgárságától. Egyben kifogásolta, hogy az egykori magyar marosvásárhelyi egyetemen a magyarok ma már önálló tagozatot sem alakíthatnak.

Bauer Edit úgy vélte, a szlovák törvény már európai problémává vált, mert az alapszabadságok korlátozásához is vezet.

Mészáros Alajos kiemelte: számos területen ma már az unió egységes, "a kettős állampolgárságot illetően mégis megengedi, hogy ez a téma kikezdje egységét és presztízsét. "Intézményeinktől elvárjuk, tegyenek annak érdekében, hogy az EU-n belüli többszörös állampolgárság ne hozhassa hátrányos helyzetbe a polgárokat" - fogalmazott.

Sógor Csaba úgy vélte, "a szlovák állam meg akarja félemlíteni saját állampolgárait, hogy azok ne vállaljanak közösséget nemzetükkel". A nemzetek Európájában a nemzetek határai a legtöbb esetben nem esnek egybe az államok határaival, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ez ne feszültségeket okozzon az államok között - hangoztatta.

MTI/para