Teheneket hajtanak a Kossuth tére a krisnások

2011. december 4. - 15:55 | Külföld
Békés demonstrációt szervez a somogyvámosi Krisna-völgyi földjeinek elvesztésétől tartó Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége december 13-án, délután két órára a Kossuth térre, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium előtti parkolóba - tájékoztat az index.hu.

A krisnások ugyanis féltik a legnagyobb magyar ökofalu 270 hektárnyi földjét, ami az új egyházi törvény miatt az államra szállhat.

A 270 hektáros somogyvámosi Krisna-völgy jelenleg 300 szerzetesnek és kisgyermekes családnak, és 52 szentként tisztelt tehénnek valamint ökörnek a lakóhelye. Ők 2012. január 1-én ők mindannyian elveszíthetik otthonukat, életterüket, és az ország egyik legkiemelkedőbb ökogazdasága és turisztikai célpontja bezárhat – írjál felhívásukban a krisnások .

Az ügy hátterében az új vallásügyi törvény áll, ami szerint az Országgyűlés nem ismeri el egyházként a Krisna-tudatú közösséget. Csakhogy az 1994-es földtörvény szerint Magyarországon csak magánszemélynek, az államnak és egyháznak lehet termőföldje. Így az egyházi státusz elvesztése a Krisna-völgy lakóinak azt is jelenti, hogy elveszthetik a földet, amin gazdálkodnak.

index.hu/para