A Standard & Poor's-nak eurómentőcsomag sem kóser

2011. december 6. - 16:05 | Külföld

Az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszert, az EFSF (eurósánc vagy eurómentőcsomag) is felülvizsgálat alá vette kedden a Standard & Poor's.

 

Az euróövezet pénzügyi stabilitását szolgáló mentőrendszer, az EFSF (eurósánc vagy eurómentőcsomag) lehetséges legjobb, "AAA" hosszút távú osztályzatát is negatív kihatású, vagyis viszonylag rövid időn belüli leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette kedden a Standard & Poor's. A legnagyobb hitelminősítő azután döntött így, hogy hétfőn hasonló megfigyelést jelentett be a valutaunió 15 tagállamára, köztük az összes "AAA" adósosztályzatú eurótagországra

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő csoportja kedd délután Londonban közölte, hogy az EFSF „AAA” besorolásának alapja az S&P által ugyancsak „AAA” adósoszályzattal ellátott tagállamok részéről várható „feltétlen, visszavonhatatlan és időbeni” garanciavállalás, valamint az EFSF likviditási tartalékát alkotó, szintén "AAA" besorolású értékpapír-állomány.

A Standard & Poor's szerint a negatív kihatású felülvizsgálat azt jelenti, hogy „legalább egy a kettőhöz” a valószínűsége az érintett besorolások rövid időn belüli leminősítésének.

A hitelminősítő közölte azt is, hogy ha az EFSF-re garanciákat nyújtó, „AAA” osztályzatú eurótagállamok közül „egynek vagy többnek” a besorolását rontaná, akkor a stabilitási mechanizmus osztályzatát a jelenlegi „AAA”-ról legalacsonyabbra visszasorolt valutauniós tagország új minősítésének szintjére csökkentené.

mti/para