Két napra kitiltották az autókat Milánóból

2011. december 9. - 16:54 | Külföld
A légszennyezettség kritikus szintje miatt pénteken és szombaton teljes autótilalmat rendeltek el a szmoggal örökösen küzdő Milánóban.

Idén decemberben már harmadszorra tartanak autóstoppot Milánóban. Giuliano Pisapia májusban megválasztott polgármester ez alkalommal teljes tilalmat rendelt el. Péntek-szombaton 10 órától 18-ig kizárólag kerékpárral és elektromos gépjárművel lehet közlekedni, nem mozdulhatnak az Euro5 típusú autók és a zöld motorok sem. A szmoghelyzet súlyosságát mutatja, hogy pénteken zárva tartanak a milánói iskolák.  December 23-ig korlátozzák az Euro3 dízel járművek forgalmát.    

A városban rendkívüli köztisztítás is folyik, Milánó utcáiról lemossák a piszkot.

A környezetvédők szerint a "szmogban fuldokló" Milánóban a fűtési szezon kezdete óta kritikus a levegő szennyezettségi szintje,   több mint húsz nap óta nem csökkent a felszálló porszemcsék mértéke.    

A karácsony előtti autóstop egyensúlyozására a milánói üzletek péntektől vasárnapig éjfélig nyitva tarthatnak, de a kereskedők szerint ez sem lesz elegendő a vevőkiesés pótlására, mivel a város körüli településekről a vásárlók autó nélkül nem jönnek be Milánóba.

MTI/para

Címkék: szmogriadó