Bezárják Magyarország pozsonyi nagykövetségét, vagy csak létszámcsökkentés lesz?

2011. december 11. - 14:18 | Külföld
A pénzügyi megszorítások, s nem utolsósorban a forint gyengülése az euróval és a dollárral szemben jövőre is komoly spórolásra kényszeríti a magyar külügyi tárcát. No meg kiszervezésre, vagyis arra, hogy az eddig külügyes személyzet által ellátott feladatokat – elsősorban a külképviseleti épületek karbantartását, adminisztrációs feladatokat, a rendezvények lebonyolítását – külső cégekkel végeztessék el – tájékoztat a nol.hu.

Maga a Külügyminisztérium egyelőre igen szűkszavú a 2012-ben várható változásokkal kapcsolatban. – Nem és nem – szólt a Martonyi János által vezetett tárca írásban adott válasza a nol.hu kérdésére, hogy a környező országokban, illetve Európában bezárnának-e képviseletet, vagy minimális létszámra csökkentenék-e a magyar nagykövetségek létszámát.

A lap ugyanis olyan, több forrásból származó információ birtokába jutott, hogy a nagykövetségi létszám minimalizálása esetleg Bécset és Pozsonyt is elérheti. Egyesek azt is tudni vélték, hogy felmerült ezek bezárása is.

Ezeket az értesüléseket a külügyi tárca sajtóosztályától kapott – igen szűkszavú – írásos válasz határozottan tagadta. Szóbeli tájékoztatást senki nem volt hajlandó adni arra hivatkozva, hogy a nyilatkozatképes illetékesek jelenleg külföldön tartózkodnak, vagy szabadságon vannak.

nol.hu/para