Nem terrortámadás volt? – 4 halottja és 64 sérültje van a belgiumi utcai tűzharcnak!

2011. december 13. - 16:23 | Külföld
Négyen meghaltak kedd délután a belgiumi Liege központjában, amikor gránátok robbantak egy buszmegállónál. A támadók számáról ellentmondó hírek érkeznek. Egyesek források szerint többen voltak, akik közül egy meghalt, többen tűzharcot folytattak a rendőrökkel – tájékoztat az orirgo.hu.

A belga lapok első értesülései szerint három vagy négy fegyveres támadta meg délután fél egykor a Saint Lambert téren található buszmegállót. A De Redactie című belga internetes portál szamtanúkra hivatkozva azt írta, hogy a támadók előbb gránátokat dobtak a megállóra, majd tüzet nyitottak, mire a környéken pánik tört ki. Le Vif című belga hírportál szerint az egyik támadó egy negyven év körüli férfi volt, aki egy közeli pékség felett található magaslatról dobott robbanószerkezeteket a buszmegállóra.

A BBC szerint a rendőrök elfogtak egy támadót, de a tűzharc ezután is folytatódott. A Le Vif szerint a rendőrök üldözőbe vették a támadókat, és még egy órával a támadás után is lövöldés hallatszott az utcákon. A BBC három előtt nem sokkal azt írta, hogy az egyik támadó a közeli Igazságügyi Palotában keresett menedéket, ezt a La Libre Belgique is megerősítette. A német RTL úgy tudja, hogy egy harmadik támadó öngyilkosságot követett el. A liege-i ügyész szerint a támadó, aki öngyilkosságot követett el, korábban Kalasnyikovval lövöldözött, de a táskájában még több bevethető gránát is volt.

A város polgármestere egyébként a Nouvel Observateur című lapnak azt mondta, hogy a három támadó ki akart szabadítani valakit a bíróságról, amely a téren található. Közben kiderült az is, hogy a halott támadónak már volt dolga a rendőrséggel. A Le Soir szerint bizonyos Nordine Amraniról van szó, akit három éve 58 hónap börtönre ítéltek engedély nélküli fegyvertartásért. Azt akkor 29 esztendő férfi lakásán ezen kívül 2800 tő cannabis növényt is találtak.

A Saint Lambert tér a déli órákban rendkívül zsúfolt volt a közeli karácsonyi vásár miatt, ezért is sérülhettek meg olyan sokan a támadásban. A Le Monde szerint a mentők egy ideiglenes kórházat állítottak fel a karácsonyi vásár helyszínén, hogy ott tudják ellátni a több tucat könnyebb sérültet – zárja beszámolóját az origo.hu.

origo.hu/para