Meghalt a kommunista diktátor, Kim Dzsong Il

2011. december 19. - 09:07 | Külföld
Az észak-koreai vezetőt – hivatalosan a Nemzetvédelmi Bizottság elnökeként állt Észak-Korea élén, az államfői tisztséget névleg a parlament elnöke viseli – helyi idő szerint szombat reggel (közép-európai idő szerint péntek éjjel) érte a halál – közölte az állami tévé feketébe öltözött bemondója könnyek között.

A KCNA állami hírügynökség közlése szerint a „Kedves Vezető" vonaton halt meg, egyik „szokásos" vidéki szemleútján „testi és szellemi kimerültség" okozta szívelégtelenség következtében. A halál okát megerősítette a vasárnap elvégzett boncolás. Kim Dzsongilt december 28-án helyezik végső nyugalomra Phenjanban, másnapig nemzeti gyászt rendeltek el.

Hírek szerint az észak-koreai vezető 2008-ban szélütést kapott, és feltehetően cukorbetegséggel és szívpanaszokkal is küszködött, ennek ellenére viszonylag élénknek tűnt a közelmúltbeli kínai és oroszországi látogatásán készült fotókon és videofelvételeken. A tévébemondó arról beszélt, hogy Kim Dzsongil a túl sok munkába halt bele, miután "az embereknek szentelte az életét".

Az elhunyt sztálinista vezér helyét minden bizonnyal legkisebb fia, a 28 – más források szerint 27 – éves Kim Dzsongun foglalja el; Kim Dzsongil tavaly szeptemberben félreérthetetlenül utalt rá, hogy őt jelölte ki utódjául. Az állami hírügynökség felszólította az embereket, hogy sorakozzanak fel Kim Dzsongun mögött.

mti/para