Független képviselők: A kollektív bűnösség nem válhat jogelvvé Magyarországon!

2011. december 23. - 18:18 | Külföld
Szili Katalin, Ivády Gábor és Molnár Oszkár szerint a kollektív bűnösség nem válhat jogelvvé Magyarországon. Ezért a független országgyűlési képviselők nem vesznek részt annak az előterjesztésnek a szavazásán, amely az új alaptörvény preambulumában kimondaná, hogy az MSZP, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető.

A három független képviselő pénteken juttatta el az MTI-hez közös közleményét, melyben úgy fogalmaztak: "az Országgyűlés előtt lévő, a Magyarország Alaptörvényének átmeneti rendelkezései című javaslat minősíthetetlen jogi munka".

Mint kifejtették: ugyan a törvényhozásban immár két évtizede kikerült és halasztott módon kezelt, napjainkban is indokolható az 1990 előtti tisztségeik alapján felelős vezetők tevékenységének elítélése, megnevezésük, kiváltságaik megszüntetése. Ugyanakkor leszögezték: "ez nem nyithat utat a kollektív bűnösség elvének alkalmazásához az európai Magyarországon!".

Kiemelték: jogi értelemben egy szervezet nem minősül cselekvőképesnek, csak vezetői vagy tagjai". Ezzel egyben a mostani kormányzati erőket is védjük egy esetleges későbbi, kollektív megbélyegzéstől - tették hozzá.

A képviselők szerint a javaslat "teljes értelmetlenségét" jelzi, hogy habár "bűnöző szervezetnek" nyilvánítja az MSZMP-t, de az általa évtizedekig teljes mértékben uralt pártállami törvényhozás alkotta jogszabályok folytonosságát viszont egyidejűleg, ezzel a jogi aktussal megerősíti. E logika szerint "egy bűnszervezet jogalkotói munkáján alapszik a hatályos magyar jogrend döntően fontos része" - írták a képviselők.

Ezen elvi megfontolások alapján Szili Katalin, Ivády Gábor és Molnár Oszkár független országgyűlési képviselők nem vesznek részt az előterjesztés szavazásán. Mint fogalmaztak: tisztelik annyira választóikat, hogy az őket súlyosan érintő kérdések megoldásával, a válsághatások enyhítésével foglalkoznak.

A 2012. január 1-jén életbe lépő új alaptörvény kimondja, hogy a hozzá kapcsolódó átmeneti rendelkezéseket az Országgyűlés külön fogadja el. A Ház előtt lévő, Magyarország alaptörvényének átmeneti rendelkezéseiről szóló törvénymódosítást Lázár János, a Fidesz és Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője, illetve további tíz fideszes politikus nyújtotta be.

Az előterjesztők ennek preambulumában kimondják, hogy az MSZP, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) jogutódjaként osztozik minden felelősségben, amellyel az állampárt terhelhető. Rögzítenék azt is, hogy eddig elmaradt a kommunista diktatúra vezetőinek felelősségre vonása, ám az alaptörvény 2012. január 1-jei hatálybalépésével "lehetőség nyílik az igazság érvényesítésére".

MTI/para