Bomba robbant a karácsonyi misén – tizenkilencen meghaltak

2011. december 25. - 13:19 | Külföld
Robbanás rázott meg egy templomot vasárnap reggel, a karácsonyi mise alatt Nigériában. Legalább tizenkilencen haltak meg, és sokan sebesültek meg - közölték a mentők.

A fővároshoz közeli Madala településen, a Szent Teréz templom belsejében robbant fel egy pokolgép, miközben mintegy ezer ember volt jelen a misén. A mentőszolgálat tájékoztatása szerint nincs elegendő járművük ahhoz, hogy elszállítsák a sebesülteket. Az épület körül káosz uralkodott a robbanás után. Feldühödött fiatalok tüzeket gyújtottak, és azzal fenyegetőztek, hogy megtámadják a közeli rendőrőrsöt. A rendőrök a levegőbe lőttek, hogy elriasszák a tömeget, és lezártak egy nagyobb utat.

Nigériában gyakoriak a merényletek és a támadások, amelyeket gyakran tulajdonítanak a 2003 óta aktív Boko Haram nevű helyi radikális muzulmán szektának, amely nevében a nyugati nevelés-oktatás bűnösségét hirdeti, hittételeiben pedig az afganisztáni tálibok mozgalmához áll közel. Ez az iszlamista szervezet vállalta magára a keresztény templomok elleni robbantásos merényletsorozat végrehajtását, amelyben tavaly karácsonykor legalább 80-an vesztették életüket Jos városában és környékén. Az ENSZ abujai képviselete elleni, 24 életet követelő augusztusi öngyilkos merényletet is a Boko Haram harcosai követték el.

Az utóbbi napokban legalább 68 ember vesztette életét az ország északi részén a biztonsági erők és a szektatagok összecsapásaiban. Az Egyesült Államok abujai nagykövetsége pénteken figyelmeztetést adott ki, amelyben arra kérte az amerikai állampolgárokat, hogy legyenek nagyon elővigyázatosak a templomok körül, nagy tömegben vagy olyan helyeken, ahol külföldiek szoktak nagy számban találkozni.

A több mint 160 milliós Nigéria, Afrika legnépesebb országa élesen megosztott: déli részén a katolikusok, az északin a muzulmánok vannak többségben.

mti/para

Címkék: bomba, bombamerénylet