IMF-vezér: Az egész világgazdaság veszélyben van

2011. december 25. - 17:17 | Külföld
Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója szerint az egész világgazdaság veszélyben van az európai adósságválság miatt, és sürgette az európai országokat, hogy próbáljanak meg egy nyelven beszélni.

Lagarde a Journal du Dimanche-nak adott nyilatkozatában rámutatott: a december 9-i uniós csúcs csak átmenetileg nyugtatta meg a piacokat, „a közadósságokat és az egész pénzügyi rendszer szilárdságát tekintve bizalmi válságról van szó".Lagarde szerint a csúcsértekezlet pénzügyi kérdéseket illetően nem volt elég részletes, viszont a gazdasági alapokat érintő alapelvekben túl bonyolultnak bizonyult. Az IMF-vezető egy „egyszerű és részletes" menetrendet sürget. Szerinte a befektetők erre várnak, a nagy alapelvek nem érik el a kívánt hatást.

Az egyes államokban erősödő protekcionizmus megnehezíti, hogy nemzetközi koalíciós stratégia szülessen, tette hozzá, ugyanakkor konkrét országokat nem nevezett meg.

Az IMF vezérigazgatója úgy véli, hogy mára már a világgazdaság korábbi motorjainak számító országok – így például Kína, Brazília vagy Oroszország – is érintettek, és a jövőben ezeket a gazdaságokat is instabilitási tényezők fenyegetik.

A csúcstalálkozón a brit vétó miatt nem sikerült az uniós alapszerződés módosítása, ezért külön kormányközi szerződést írtak, amihez az összes eurózóna tagország beleegyezését adta, a nem eurózóna tag uniós országok pedig időt kértek nemzeti parlamentjeik jóváhagyásához.

A különszerződés tartalma azonban nem igazán hatotta meg a hitelminősítőket, mivel nem tartalmazott azonnali intézkedéseket. Az eurózóna tizenöt országának negatív figyelőlistára vételét bejelentő S&P vezető közgazdásza az uniós csúcs után azt mondta, bár fontos döntések születtek a válságkezelésben a csúcstalálkozón, de további lépések szükségesek mind a fiskális, mind a monetáris politika terén.

mti/para