Lengyel értékelések a fél éves EU-elnökségről

2012. január 1. - 16:13 | Külföld
Pozitívan értékelte a fél éves soros EU-elnökséget a lengyel elnök és a kormány, míg az ellenzék kritikus állásponton van, de méltányolja a miniszteri szintű találkozók hozzáértő előkészítését.

Bronislaw Komorowski elnök a lengyel elnökség legnagyobb sikereként az európai közösség, illetve az euróövezet pénzügyi fegyelmét növelő "hatos csomag" elfogadását, valamint az EU-Ukrajna közeledési folyamatot nevezte meg.

A fél éves EU-elnökséget ugyanígy értékeli a kormány is. Donald Tusk miniszterelnök hangsúlyozta, hogy politikai pályafutása során még nem hallott ennyi pozitív külföldi értékelést Lengyelországról, így az elnökség "nemzeti megelégedésre" ad okot - írta vasárnap a tvn24 hírportál.

Mikolaj Dowgielewicz lengyel Európa-ügyi miniszter az elnökséget összegző sajtókonferenciáján elismerte, hogy a kormány csalódott a holland vétó miatt, amely megakadályozta Románia és Bulgária csatlakozását a schengeni övezethez.

A nagyrészt pozitív kormányzati véleményekkel szemben a PAP hírügynökség által megszólaltatott kommentátorok kudarcként tartják számon az EU-Ukrajna társulási szerződés hiányát, csakúgy, mint az előrelépés hiányát a védelmi politikában.

A jobboldali Jog és Igazságosság pártja a központosított európai föderáció elképzelésének erőteljes támogatását vitatja. "Ez jelentősen veszélyezteti versengési lehetőségeinket" - nyilatkozta a PAP-nak Konrad Sikorski, a párt európai parlamenti képviselője.

Egyértelműen pozitívan értékelik azonban a lengyel pártok az 1200 elnökségi hivatalnok és szakértő elkötelezett és színvonalas munkáját, akik Lengyelország fővárosában és négy nagyvárosában 452 találkozót, ezen belül 20 miniszteri tanácskozást és 30 miniszteri szintű konferenciát szerveztek. Brüsszelben és Luxemburgban összesen 1940 uniós találkozó.

A lengyel elnökség idején csaknem 4000 kulturális eseményt tartottak meg, melyeknek összegzésére a kulturális miniszter január másodikára bejelentett sajtótájékoztatóján kerül sor.

Január elsejétől Dánia vette át az EU soros elnöki posztját Lengyelországtól.

(MTI)

Címkék: EU, EU-elnökség