Ismét sikeresen bocsátott ki kötvényeket az EU Portugália és Írország segítésére

2012. január 9. - 19:31 | Külföld
Élénk befektetői érdeklődés mellett kelt el az Európai Unió idei első kibocsátásnak keretében piacra helyezett 3 milliárd eurónyi kötvény, amelyből Portugália és Írország pénzügyi támogatási csomagjának következő részletét fedezik - számolt be az Európai Bizottság hétfőn kiadott közleményében.

A "széles körű és erős" érdeklődés az uniós végrehajtó testület szerint a piaci bizalom egyértelmű megnyilvánulása.

A kibocsátás érdekessége, hogy ritkán alkalmazott hosszúságú, 30 éves lejáratú értékpapírokról van szó (3,75 százalékos alapkamat mellett).

A kötvényeket elsősorban biztosítói, illetve nyugdíjalapok vásárolták meg, mintegy egyötöde pedig bankokhoz került. Az érdeklődő befektetők 70 százaléka német, 13 százaléka brit volt, de például Svájcból is jelentkeztek vásárlók.

A kibocsátás 3 milliárd eurós bevételét egyenlő arányban osztják fel Portugália és Írország támogatási csomagja között. Lisszabon esetében összesen 78, Írország javára összesen 85 milliárd eurós - többéves - pénzügyi támogatási programot indított az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

Tavaly az EU összesen 29,2 milliárd eurónyi kötvényt bocsátott ki hét tranzakció keretében a két szóban forgó euróövezeti ország, valamint Románia támogatására.

MTI/para