Irodát nyitott Észak-Koreában az AP hírügynökség

2012. január 16. - 09:03 | Külföld

Irodát nyitott Phenjanban az AP amerikai hírügynökség, és így a nemzetközi médiumok közül elsőként lesz állandóan jelen Észak-Koreában, hogy tudósítson szöveggel, fotóval és videofelvételekkel a világtól elzárkózó, sztálinista berendezkedésű ország eseményeiről - jelentette hétfőn maga a hírügynökség.

Az irodanyitás feltételeiről szóló, csaknem egy évig tartó tárgyalások után Tom Curley, az AP elnök-vezérigazgatója és a hírügynökség több vezető szerkesztője ünnepélyes keretek között nyitotta meg a kirendeltséget, amely az észak-koreai állami hírügynökség, a KCNA székházában kapott helyet a phenjani belvárosban.

Az AP már 2006-ban irodát nyithatott Phenjanban, de munkatársai csak videoriportokat készíthettek az országban, igaz a nemzetközi hírmédiumok közül akkor is elsőként. Ezután az ügynökség írott tudósításokat készítő munkatársai és fotósai is dolgozhatnak Észak-Koreában.

Az AP független hírügynökséget, amelynek székhelye New Yorkban van, 165 évvel ezelőtt alapították amerikai napilapok. A hírügynökség több mint 100 országban van jelen, és 300 helyen csaknem 2500 újságírót foglalkoztat.

(mti)