Az FBI lecsapott a Megauploadra, az Anonymous válaszul megtámadta az FBI-t - szlovák a vádlottak között

2012. január 20. - 11:22 | Külföld

Lecsapott az amerikai kormány az egyik legnagyobb fájlcserélő oldalra, a Megauploadra: a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) csütörtökön este elérhetetlenné tette az oldalt és internetes kalózkodás, illetve szervezett bűnözés miatt hét ember és két vállalat ellen javasolt vádemelést - közölték brit hírportálok.

Az egyik legismertebb nemzetközi hackercsoport, az Anonymous nem hagyta válasz nélkül a fáljmegosztó elleni intézkedéseket, s csütörtökön megtámadta az FBI és az amerikai igazságügyi minisztérium honlapját, illetve több zeneipari óriáscég - köztük a Universal Music - portálját is elérhetetlenné tette. Az Anonymous Twitter-oldala szerint ez a hackercsoport eddigi legnagyobb akciója.

Nem csak az Anonymous döntött "rekordot" a válaszlépéssel: az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint ez a valaha volt legnagyobb szerzői jogi büntetőeljárás. Az ügyészség szerint a Megaupload több mint 500 millió dolláros kárt okozott különböző szerzői jogok tulajdonosainak, míg a weboldal tulajdonosai 175 millió dolláros haszonra tettek szert. Bár a Megaupload üzemeltetői elleni eljárás híre egy nappal a sokat vitatott kalózkodás-ellenes törvénytervezet (SOPA) elleni globális internetes tiltakozás után érkezett, a nyomozóiroda már két héttel ezelőtt elrendelte az intézkedéseket. A fájlcserélő portál két alapítóját, Kim Dotcomot - korábbi nevén Kim Schmitzet - és Mathias Ortmannt, valamint a vállalat két alkalmazottját amerikai kérésre Új-Zélandon tartóztatták le a hatóságok.

Az ügyészség álláspontja szerint a Megaupload, illetve a vád alá helyezett másik vállalat, a Vestor olyan üzleti modellt alakított ki, amely támogatta az illegális tartalmak feltöltését. A Megaupload ugyanis fizetett a felhasználóknak a lopott filmek, zenék és más szellemi termékek feltöltéséért, noha tisztában volt vele, hogy ez illegális - állítja az ügyészség. A vádiratban a cég vezetőinek egymás közt folytatott chat-beszélgetései is szerepelnek, az egyikben például azt írták: "Vicces cégünk van... Olyanok vagyunk, mint valami modern kalózok". Az ügyet kezelő virginiai szövetségi bíróság további 18, a Megauploadhoz kapcsolódó weblap lekapcsolását is elrendelte.

(MTI)