Oroszország oktatja az USA-t a cenzúráról

2012. január 20. - 15:19 | Külföld

Megengedhetetlen a számítógépes világháló cenzúrája - az orosz távközlési és kommunikációs miniszter véleményét a Vedomosztyi című orosz lap közölte pénteken.

Az orosz miniszter az internetes kalózkodás elleni intézkedéseket megfogalmazó amerikai törvénytervezet, a SOPA (Stop Online Piracy Act) miatt kirobbant nemzetközi tiltakozásra reagál a Vedomosztyi hasábjain. Igor Segoljev cáfolja azokat a vélekedéseket, hogy az orosz kormány a számítógépes világháló nagyobb állami ellenőrzésre törekszik.

"Még csak fel sem merült az a lehetőség, hogy társadalmi nyugtalanság esetén blokkoljuk a közösségi oldalakat, a Twittert, vagy a Facebook-ot, miközben néhány európai ország nyíltan meghirdették, hogy éppen ilyen lépéseket tesznek" - hangoztatja az orosz kormány tagja. "Blokkolni, vagy cenzúrázni az internetet nem lehet, különben az egyszerűen elveszíti az értelmét"- tette hozzá.

Az orosz távközlési és kommunikációs miniszter osztja azok véleményét, akik szerint az amerikai törvénytervezet, a SOPA elfogadása nem csak igen negatívan hatna az internetes üzlet fejlődésére, hanem gyakorlatilag a cenzúra eszközévé válhatna és ez ellentmond a demokratikus alapelveknek.

Az orosz szakminisztert aggasztja a weboldalak tartalmának fokozott ellenőrzése, amely szerinte gyengítheti a számítógépes biztonságot. Éppen ezért egy a nemzetközi számítógépes világhálóra vonatkozó viselkedési kódexet javasol, amely megakadályozhatná az egyes országok elleni visszaéléseket és egészében véve szabályozná a területet.

Oroszországban a 2011. december 4-i parlamenti választásokat követően az internetes közösségi oldalak és a mobilhálózat fejlettségének köszönhetően több tízezer ember vett részt a parlamenten kívüli ellenzék szervezte tiltakozó megmozdulásokon. Szakértők szerint a választási eredményekkel elégedetleneket aligha lehetett volna ilyen tömegekben az utcára vinni, és az ellenzék a lakosság politikai aktivitását sem lenne képes tovább erősíteni a számítógépes világháló adta lehetőségek nélkül.

MTI/para