Orbán népe Budapesten védte meg kormányát Európától

2012. január 21. - 19:07 | Külföld

BUDAPEST - A Szózat és a székely Himnusz eléneklésével ért véget szombat este hatkor az Orbán-kormányt támogató demonstráció a Kossuth téren - tájékoztat az origo.hu.

A délután négy órakor a Hősök teréről elinduló, Békemenet nevet viselő felvonulás este fél hat körül ért a Parlament elé, ahol két szervező, Bayer Zsolt és Bencsik András újságírók egy dobozra állva, rögtönzött hangosítás segítségével köszöntötték a résztvevőket.

"Ez a kormány nincsen egyedül. Azt üzenjük Európának, hogy soha nem leszünk gyarmat" - mondta Bayer Zsolt az [origo] helyszíni tudósítója szerint. Bencsik András ehhez azt tette hozzá a teret megtöltő tömeg előtt, hogy becslése szerint egymillióan vannak, hiszen a felvonulás vége még az Oktogonnál van, és tudomása szerint Lengyelország több városában is vannak velük szimpatizáló akciók.

Az origo helyszíni tudósítója szerint a tömeg százezres lehetett, a felvonulók megtöltötték a teret és az Alkotmány utca egy részét is.

A tudósító beszámolója szerint a székely Himnuszt másodjára sikerült csak teljes egészében elénekelni a résztvevőknek. Első alkalommal ugyanis a dalt könnyes szemmel hallgató Széles Gábor vállalkozó magához ragadta a mikrofont, megköszönte azt, hogy az emberek nagy számban jelentek meg a felvonuláson, majd azt mondta: "leborulok a nemzet nagysága előtt". A demonstráció vége előtt nem sokkal Bencsik András újságíró a Parlament felett elrepülő galambokra mutatott és azt kiabálta, hogy a "Jóisten jóidőt küldött nekünk és elküldte hozzánk az arany galambokat".

A Belügyminisztérium MTI-nek eljuttatott esti közleménye szerint a civilek által szervezett rendezvény befejeződött. "A békés, jó hangulatú eseményen közel négyszázezren vettek részt", rendőri intézkedés nem történt.

(origo.hu/parameter)