Újabb ausztrál cég szállna be a magyar szénkitermelésbe

2012. január 31. - 09:56 | Külföld

A Wildhorse Energy után egy újabb ausztrál társaság kezdhet szénkitermelésbe nem hagyományos technológiával Magyarországon - írja a Napi Gazdaság keddi számában.

SI azt közölte, a cég részéről folyamatban van a Magyarországon hét kutatási engedélyt birtokló magyar Synclean Resources Kft. részvényeire vonatkozó opció megszerzése az anyavállalat Synclean Energytől. Ez valamivel több mint 8 millió dolláros tranzakció lenne - ismerteti a lap.

A társaság az opció lehívásával kizárólagos jogot szerezne a 300 méter alatt húzódó szénrétegek vizsgálatára és feltárására az adott területeken, az úgynevezett UCG (underground coal gasification, azaz szénelgázosítási) technológiával.

A 2011-es pénzügyi évet mintegy kétmillió dollár veszteséggel záró, az ausztrál értéktőzsdén jegyzett ECSI összesen 738 négyzetkilométernyi - Veszprém megyében négy, Baranya megyében pedig három - területre szerezne így engedélyt. A Synclean Energy, illetve a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal a lap megkeresésére későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

mti/para