Kína mélyebbre fúródna az eurómentőcsomagban

2012. február 2. - 18:24 | Külföld

Kína megfontolja mélyrehatóbb részvételét az ideiglenes euróövezeti mentőalapban (EFSF), illetve az azt felváltó euróövezeti stabilitási mechanizmusban (ESM); Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfő csütörtökön tárgyalt Angela Merkel német kancellárral Pekingben.

A kínai miniszterelnök a találkozót követően újságírók előtt határozott ígéretet tett arra, hogy Peking segíteni fogja Európa erőfeszítéseit az euró stabilizálására. Egyúttal pénzügyi reformokat javasolt, és azt, hogy az EU egységes és egyértelmű megoldást tárjon a nemzetközi közösség elé. Álláspontja szerint a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) és más nemzetközi pénzügyi szervezeteknek fontos szerepet kell kapniuk a válságkezelésben. Elhangzott: Kína valamennyi érintett féllel hajlandó együttműködni a hatékony ellenintézkedések kidolgozásában.

Ven megerősítette országa elkötelezettségét a támogatásban, de mint mondta, egyelőre keresik annak csatornáit. Ugyanakkor kiemelte, hogy Kína aktívabb szerepét az IMF-en keresztül történő finanszírozással, valamint az ESF-en, illetve az ESM-en keresztül képzeli el.

Reményét fejezte ki, hogy az európai fél kedvező körülményeket teremt a kínai-európai együttműködéshez, például megfelelő befektetési portfoliókkal. Kína a hosszú távú megoldás feltételének tartja az erős és fenntartható gazdasági növekedést, óvott a Kína ellenes protekcionista intézkedésektől, felhívott a befektetések kölcsönös bővítésére, valamint a csúcstechnológiai szektorban az együttműködés fokozására.

A kormányfő, aki Európát stratégiai jelentőségű partnernek nevezte, az euró hitelválság rendezését fontosnak és sürgetőnek ítélte, miközben többször is kifejezte Peking bizalmát az európai gazdaságban. Mivel az Európai Unió a világ legnagyobb gazdasága és Kína legnagyobb kereskedelmi partnere, a tömb pénzügyi stabilitása, integrációja nem csak Európa sorsát és jövőjét befolyásolja, hanem Kínáét és a világét is - húzta alá.

Úgy vélte, a siker Európa saját erőfeszítéseitől függ. Ven szerint az EU-nak - a sürgősségi intézkedések mellett - módszeres, strukturális és alapvető reformokra van szüksége költségvetési és pénzügyi területen. A súlyosan eladósodott országoknak a körülményeiknek megfelelő költségvetési politikát kell bevezetniük, mégha fáj is - hangoztatta a kínai miniszterelnök.

Merkel a tájékoztatón erre utalva megjegyezte: a kínai vezetők ismételten aláhúzták: Európa vezetőinek elsőként a saját "házi feladatukat" kell elvégezniük.

Sajtójelentések szerint a német kancellár tárgyalásainak első napján szóba hozta a szellemi tulajdonjogok védelmét és a kínai piac német vállalatok előtti nagyobbra nyitásának igényét.

Angela Merkel népes üzletember delegáció élén érkezett csütörtökön a kínai fővárosba, ahol találkozik Hu Csin-tao (Hu Jintao) államelnökkel és Vu Pang-kuo (Wu Bangguo) házelnökkel is.

MTI/para