Mallorcán 40 éve nem volt ilyen hideg, havazik Tunéziában is

2012. február 6. - 16:30 | Külföld

Az elmúlt 40 év legalacsonyabb hőmérsékletét mérték Mallorcán az Európát észak-kelet felől elöntő hideghullám nyomán.

Mint a Spanyolországhoz tartozó földközi-tengeri üdülősziget hétfői sajtója jelentette, a Palma de Mallorca-i Baleári Egyetem munkatársai előző nap mínusz 5,7 Celsius-fokos hideget jegyeztek fel. Ilyen fagyos idő utoljára 1972-ben volt a szigeten. A legmagasabb nappali hőmérséklet sem kúszott 4,8 fok fölé, ami szintén az elmúlt négy évtized legalacsonyabb értéke.

A meteorológusok szerint a mallorcaiak 1956 óta nem éltek át akkora hóesést, mint múlt hét végén, a hegyeket néhol 30 centiméter vastag hótakaró borítja, s egy időre még a parti strandokat is fehér lepel takarta. A havazás miatt késtek a repülőjáratok, hétfőre azonban normalizálódott a Son Sant Joan repülőtér forgalma. A szomszédos Menorca szigetén viszont a viharok miatt lezárták Mahón és Ciudadela kikötőjét.

Tunéziában hideg van, és esik a hó

Tunéziában napok óta hideg az idő, és havazik az ország északnyugati, valamint belső régióiban, a hó településeket zárt el a külvilágtól.

A helyi meteorológiai intézet tájékoztatása szerint mínusz 4 Celsius-fokos hőmérsékletet regisztráltak a hét végén Kef és a középnyugati Kaszrín régiók térségében, ahol a hideghullám a hét közepéig tartja magát. A fagynak egyelőre nem volt halálos áldozata.

Tunézia déli részén, a Gábesz közeli hegyvidéki Matmata településen havazott. Ilyen utoljára a múlt század hetvenes éveiben fordult elő - közölte a tunéziai sajtó.

Az ország északnyugati részén fekvő Dzsenduba, valamint Kaszrín kormányzóságban, ahol több napja havazik, városokat zárt el a hó, és nincs áramellátás. A behavazott utakon nincs forgalom.

Civil szervezetek szolidaritási karavánokat indítottak az elmúlt napokban, hogy segítséget vigyenek a hótól legjobban elzárt településekre.

Hidegrekordok Csehországban

Az idei tél leghidegebb éjszakáját tudja maga mögött Csehország. Az ország 178 mérési pontja közül 93-ban mutattak ki rekordértékű hideget - közölte a cseh meteorológiai intézet hétfőn.

A legnagyobb hideg a cseh-osztrák-német határon fekvő Sumava-hegységben volt. Kvilda településen hétfő reggel mínusz 39,4 fokot mutatott a hőmérő. Petr Dvorák, a meteorológiai intézet szóvivője szerint mínusz harminc Celsius fok alatti hőmérsékletet hétfő reggel további 6-8 helyen mértek. A "legmelegebb" időjárás a cseh-lengyel határ észak morvaországi szakaszán fekvő Beszkidekben volt. A hegységben lévő mérőállomás csak mínusz 13,4 Celsius fokot regisztrált. Prágában hétfőn kora reggel mínusz 19-20 fokot mértek.

A múltban Csehországban a legnagyobb hideget 1929-ben, az osztrák határhoz közeli Ceské Budejovicében mérték, amikor a hőmérő higanyszála mínusz 42,2 Celsius fokra süllyedt - mondta Dvorák. Csehország leghidegebb pontjának a Kvilda települést tartják. Dvorák szerint 1929-ben a Kvildán még nem volt meteorológiai állomás. Számításai szerint akkor ott mínusz 50 Celsius fok lehetett.

Meteorológiai előrejelzések szerint a rendkívüli hideg idő még mintegy két hétig tart, s nem kizárt, hogy február közepén az éjjeli hőmérséklet még tovább süllyedhet. "Számos helyen éjjel akár mínusz 40 Celsius fok is előfordulhat" - mondta Dvorák.

A rendkívüli fagyok komoly gondokat okoznak a a közlekedésben, sok helyen megrepedeztek a vasúti sínek, illetve befagyott a gázolaj az autókban.

Nagy problémák vannak országszerte a hajléktalanokkal. Országos méretekben a kihűlés okozta halálesetek száma már több tucatra rúg. Prágában a múlt hét második felében egytucatnyian fagytak meg. Egy-két kivétellel hajléktalanokról van szó, akik többnyire ittas állapotban fagytak meg a rendkívüli hideg éjszakában.

Hatvankét halálos áldozata van már a rendkívüli hidegnek Lengyelországban

Hatvanketten fagytak meg január 27. óta, és folyamatosan nő a szén-monoxid-mérgezések száma is Lengyelországban; a belügyminisztérium hétfői jelentése szerint egy nap alatt 9-en haltak meg kihűlés következtében, szén-monoxid-mérgezésben pedig egy ember vesztette életét.

Lengyelország északkeleti részében éjszaka mínusz 20 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérő higanyszála, a fővárosban pedig reggel is mínusz 19 fokot mértek. A meteorológusok azzal biztatnak, hogy az erős fagyok fokozatosan enyhülnek, és február végén napközben már fagypont fölé emelkedhet a hőmérséklet.

A tűzoltóság februári statisztikái szerint hat nap alatt 287 személy szenvedett szén-monoxid-mérgezést, és 9 ember halt meg a rossz vagy elavult fűtés- és szellőzőrendszerek miatt. A szolgálat a média közvetítésével folyamatosan a fűtőberendezések és kéményrendszerek megfelelő használatára és karbantartására szólítja fel a lakosságot, honlapján külön tájékoztatót is közzétett a mérgezés veszélyéről.

Az erős fagyok miatt egyes kelet-lengyelországi iskolákban szünetel a tanítás. A Fehéroroszországgal és Litvániával határos Podlasie vajdaság járási önkormányzatai elsősorban ott hosszabbították meg a téli szünetet, ahol a tanulók nagy része több kilométeres távolságból jár be iskolabusszal. Az indoklás szerint így nem kell a megállókban fagyoskodniuk a gyerekeknek.

A január 26-án este beállt szibériai fagyok miatt a lengyel belügyminisztérium az egész országban fokozott biztonsági intézkedéseket vezetett be, amelyek célja egyebek közt a hajléktalanok és az idősebb szociális gondozottak felkeresése és támogatása. A tárca a média közvetítésével folyamatosan a rászorulók megsegítésére, szükség esetén a rendőrség vagy a városőrségek (a rendőrséggel együttműködő, különálló rendfenntartó testület) kihívására szólítja fel a lakosságot.

MTI/para