Jégtorlaszok a Dunán Németországban, 3 méteres hó Olaszországban

2012. február 10. - 08:59 | Külföld

A zord időjárás hatalmas jégtorlaszokat emelt a Dunán Németországban, a Rajnán azonban zavartalan a hajózás. Ausztriában továbbra is szélsőséges éjszakai fagyokat mérnek, Olaszországban pedig csütörtökön 43-ra emelkedett a rendkívüli hideg halálos áldozatainak száma.

Németországban a Rajna-Majna-Duna csatornát lezárták a jégtorlaszok miatt, ami megbénította az észak-európai kikötőkbe irányuló kelet-európai hajóforgalmat. Fennakadások voltak az energiaellátásban is, szerdán - ezen a télen másodszor - az áramszolgáltatók kérésére tartalék erőműveket helyeztek üzembe. Különösen a sűrűn lakott Baden-Württembergben voltak gondok, a mínusz 20 fokos éjszakai fagyok következtében.

Ausztriában legkorábban jövő hét elejére számítanak némileg enyhébb időre, a hőmérő higanyszála elérheti a plusz két fokot is, de a kemény hideg addig még marad. Bécsben egy jelenleg üresen álló iskolát hajléktalanszállóvá alakítanak át, de csak a jövő héten nyithatja meg kapuit, a segélyszervezeteknek addig is a jelenlegi férőhelyekkel kell beérniük, amelyeknek a múlt hét végén is szűkében voltak.

A dél-olaszországi Melfi környékén a katonaságot vezényelték ki, hogy több falut is kiszabadítsanak a helyenként három méteres hó fogságából. Az előrejelzések szerint csütörtökön erősödnek a jeges szelek, ami még több havat jelent pénteken és szombaton. Rómában a hatóságok 4000 ásót osztottak ki a lakosság körében, a fővárosban péntektől csak hólánccal közlekedhetnek a járművek.

MTI/para

Címkék: hideg idő