Obama kompromisszumot ajánlott az amerikai katolikus vezetőknek a fogamzásgátlás ügyében

2012. február 10. - 19:55 | Külföld

Minden amerikai nőnek, függetlenül a munkahelyétől, joga van az ingyenes preventív egészségügyi ellátásra, de az egyházi intézményeknek nem kell finanszírozniuk a vallási meggyőződésükkel ellentétes orvosi beavatkozásokat, azt megteszik helyettük az egészségbiztosító társaságok - jelentette be pénteken Washingtonban Barack Obama amerikai elnök.

Az elnök szerint ez a megoldás tiszteletben tartja mind az egyenlő elbánás, mind pedig a vallásszabadság elvét, amelyre az amerikai társadalom épül.

"Így megvédjük a vallásszabadságot és a törvény, amely mindenki számára biztosítja az ingyenes preventív ellátást, nem diszkriminálja a nőket" - mondta Obama.

Az elnök indoklásában rámutatott, hogy élete folyamán az amerikai nők 99 százaléka alkalmazta valamikor a mesterséges fogamzásgátlás valamilyen formáját (a The New York Times pénteki kiadása szerint ez az arány a katolikus nők körében 98 százalékos), de a 18-34 éves lányok és asszonyok fele ennek költségeit nem tudja megengedni magának.

A kompromisszumra azért volt szükség, mert az amerikai katolikus egyház vezetői hevesen elutasították a kormánynak azt a január 20-án tett bejelentését, miszerint minden munkáltatónak - beleértve az egyházi egyetemeket és jótékonysági szervezeteket is - az általa fizetett egészségügyi hozzájárulásból kötelessége hozzájárulnia a nők preventív egészségügyi ellátásához, beleértve a fogamzásgátlást is.

A 2010-ben elfogadott egészségbiztosítási reform a preventív ellátás finanszírozásából az egyházakat eleve kihagyta, s az egyházi kezelésű intézmények ügyében a kormány eredetileg egy évet szánt volna a megegyezésre az erre vonatkozó törvény augusztus 1-i életbe lépése után, ám az ügyben kirobbant éles politikai vita hatására a Fehér Ház úgy érezte, hogy haladéktalanul lépnie kell.

Az ország 195 katolikus egyházmegyéjéből 147-nek a püspöke az amerikai alkotmány vallásszabadságra vonatkozó, első kiegészítésének megsértéseként minősítette a törvényt, a haderő katolikus káplánjainak főnöke, Timothy Broglio érsek pedig arra utasította beosztottjait, hogy a miséken jelentsék be: nem tudják és nem fogják betartani az "igazságtalan" törvényt. A katonai vezetés ezt a parancsot polgári engedetlenségre való felszólításként értelmezte és visszavonatta vele.

A négy republikánus aspiráns közül három - a katolikus Rick Santorum és Newt Gingrich, valamint a mormon Mitt Romney - is a vallásszabadság megsértésével vádolta Obamát, a képviselőház republikánus elnöke, John Boehner pedig törvényhozási ellenlépéseket helyezett kilátásba.

(MTI)