Litvánia is felfüggeszti az ACTA ratifikálását

2012. február 16. - 09:43 | Külföld

Több másik ország után Litvánia is úgy döntött szerdán, hogy felfüggeszti a hamisítás elleni kereskedelmi megállapodás (Anti-Counterfeiting Agreement - ACTA) ratifikálási folyamatát.

A döntést Remigijus Simasius igazságügyi miniszter jelentette be a kormány ülése után. A miniszter a döntést azzal indokolta, hogy a megállapodással kapcsolatos viták elterjedése után nyilvánvalóan komoly párbeszédre van szükség "az intézmények és a közvélemény" között.

A megállapodást tavaly írták alá Japánban az EU tagországai, valamint 10 másik állam - közöttük az Egyesült Államok, Japán, Szingapúr - képviselői azzal a szándékkal, hogy erősítsék a szellemi tulajdon védelmének nemzetközi szabályozását.

Európában azonban az internethasználók heves tiltakozással fogadták a megállapodást, mert attól tartanak, hogy az ACTA alapján korlátozhatják a számítógépes világháló szabadságát az illegális letöltések és fájlmegosztások elleni fellépéssel.

Több ország - Németország, Lengyelország, Bulgária és Lettország - már felfüggesztette a megállapodás parlamenti ratifikálását.

Bár Románia még nem cikkelyezte be az egyezményt, Mihai Razvan Ungureanu miniszterelnök szerdán közölte, hogy kormánya később foglal állást - szavai szerint "tartalmas állásfoglalást" készít majd - az ügyben.

MTI/para

Címkék: ACTA, Litvánia