Szélsőjobb: Párizsban csak iszlám szokás szerint vágott hús kapható

2012. február 19. - 18:38 | Külföld

A szakmai szervezetek mellett a francia agrárminisztérium is cáfolta vasárnap Marine Le Pen szélsőjobboldali politikus előző napi kijelentését, miszerint a párizsi régióban kizárólag az iszlám előírások, az halal szerint levágott állatok húsát lehet kapni.

A Nemzeti Front elnöke azt is jelezte, hogy feljelentést kíván tenni a vásárlók megtévesztése miatt.

A Párizs környéki "Ile-de-France régióban forgalmazott hús a fogyasztók tudta nélkül kizárólag halal hús. Ez a helyzet valóságos csalás, a kormány tud erről a helyzetről hónapok óta" - mondta szombat este a két hónap múlva esedékes elnökválasztás szélsőjobboldali jelöltje az észak-franciaországi Lille-ben tartott nagygyűlésén.

Hozzátette: "Ile-de-France valamennyi vágóhídja kivétel nélkül halal húst árul. Csak halalt". Le Pen azt is mondta, hogy bizonyítékokkal rendelkezik az állításáról, s feljelentést kíván tenni, amiért a nagy áruházláncok tudatosan megtévesztik a vásárlókat.

"Abszolút hamisnak" nevezte Le Pen szavait a francia Húsipari Nemzeti Szövetség elnöke. Dominique Langlois szerint egy "egyértelműen politikai megszólalásról" van szó, amelynek semmi köze a valósághoz. A France Info hírrádióban elmondta: Franciaországban a vallási előírások szerinti vágás alig tíz százalékát teszi ki a teljes húsfeldolgozásnak. "Ez elenyésző, s logikus, hiszen a muzulmán lakosság arányának felel meg" - mondta a szakember. Becslése szerint a Párizsban fogyasztott hús alig két százaléka lehet halal.

Az ügy előzménye, hogy a France 2 közszolgálati televízió Envoyé spécial (Kiküldött tudósító) című tényfeltáró műsorában csütörtök este egy szakember arról számolt be, hogy mind az öt, Párizs környéki vágóhídon a muzulmán előírások szerinti vágást tartanak, vagyis "Ile-de-France régióban 100 százalékig halal vágás folyik". Ez azonban nem azt jelenti, hogy Párizsban és környékén csak halal húst lehet kapni.

"Az Ile-de-France régióban kapható hús nem kizárólag a helyi vágóhidakról származik, miután nagyon kevés van belőlük és túl kicsik ahhoz, hogy egy 11 millió lakosú térséget teljesen el tudjanak látni. A (Párizsban) fogyasztott hús nagy része a (Párizs környéki) Rungis piacáról származik, oda pedig az egész országból érkezik hús" - közölte vasárnap a francia agárminisztérium szóvivője. Elmondta, hogy egy 2011. december 28-i rendelet alapján halal vágás csak "rendelésre és nem rendszeresen" történhet.

Az előírások szerint a vágóhidakon kötelező az állatok elkábítása a vágás előtt. Ez alól azonban a halal, valamint a kóser vágóhidak előzetes engedélykérelem alapján felmentést kaphatnak annak érdekében, hogy a vallási előírás szerint hajthassák végre az állatok feldolgozását.

- mti/para -