Szabadon engedték a Megaupload alapítóját

2012. február 22. - 10:39 | Külföld

Óvadék ellenében szabadlábra helyezték a Megaupload csalásért és szerzői jog megsértéséért vád alá helyezett alapítóját szerdán Új-Zélandon.

A 38 éves német Kim Schmitzet, becenevén Kim Dotcomot január 20-án állították elő aucklandi luxusingatlanán, a fájlcserélő webhely három másik vezetőjével együtt. Azóta immár mindannyian szabadlábon védekeznek. Az amerikai hatóságok a kiadatásukat kérik, jelezve, hogy a maximális húsz év börtönt kérnék rájuk, ha a per az Egyesült Államokban lenne.

Nevin Dawson bíró két korábbi döntést semmisített meg, amelyek értelmében Schmitzet rács mögött kellett tartani, mert fennállt a veszély, hogy elszökik az országból. Dawson szerint a szökés veszélyét enyhíti, hogy a vádlott minden vagyonát elkobozták, és a vizsgálat nem tárt fel a nevén lévő újabb bankszámlákat letartóztatása óta.

"Minden oka megvan arra, hogy itt maradjon a családjával, és küzdjön javai visszaszerzéséért" - mondta a bíró, aki mindamellett megtiltotta Schmitznek az internet használatát és azt, hogy helikopterjáratra helyet foglaljon. Aucklandi birtokán kell maradnia, kivéve, ha sürgős orvosi beavatkozásra van szüksége.

A 2005-ben alapított, hongkongi központú Megaupload fáljcserélőt, amely saját állítása szerint napi 50 millió felhasználót látott el, és a világháló forgalmának 4 százalékát képviselte, január 19-én záratta be az amerikai igazságszolgáltatás. Azzal vádolták a webhely irányítóit, hogy 175 millió amerikai dollárnyi, bűncselekményekből származó pénzhez jutottak, és 500 millió dollár kárt okoztak a szerzői jogok birtokosainak mozifilmek, tévéműsorok és más tartalmak kalózmásolatait kínálva.

Maga Schmitz, akinek extravagáns életmódját - rózsaszín Cadillac, ásványvízzel töltött medence - előszeretettel ecseteli az új-zélandi sajtó, csak 2010-ben 42 millió amerikai dollárt keresett.

- mti/para -

Címkék: Megaupload