Zárolná a költségvetést a cseh kormány

2012. február 27. - 17:43 | Külföld

Mintegy 23 milliárd korona befagyasztását javasolták a cseh kormány gazdasági tárcáinak vezetői hétfői prágai megbeszélésükön a költségvetési kiadások csökkentése érdekében.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a következő években szükség lesz az áfa emelésére, a nyugdíjemelések visszafogására és a magas keresetűek nagyobb mértékű megadóztatására. A kormány ugyanakkor a gazdasági növekedést támogató intézkedéscsomagot dolgoz ki - közölte Petr Necas miniszterelnök a tárgyalások utáni sajtóértekezleten.

"Az idén úgy kívánjuk szabályozni a kiadásokat, hogy tartsuk a költségvetés 3,5 százalékos GDP-arányos hiányát" - tette hozzá a kormányfő. Szerinte a miniszterek többségének meggyőződése, hogy a következő években a közkiadások ezen állapotát csak két nagyhatású intézkedéssel lehet biztosítani.

"A bevételi oldalon ez az áfa módosítását jelenti, a kiadási oldalon a vita a nyugdíjak valorizációját érinti, beleértve azt a lehetőséget is, hogy két-három évre befagyasztanánk a nyugdíjak növekedését" - közölte Necas. Hozzátette: ha a kormány a jövőben ideiglenesen befagyasztaná a nyugdíjakat, akkor az intézkedéssel párhuzamosan növelnék a magas keresetűek adóterheit is.

Ami az áfát illeti, a miniszterelnök úgy látja, hogy több változat jöhet szóba. "Lehetséges az áfa egykulcsossá tétele 19 vagy 20 százalékon, miközben a könyvek és a gyógyszerek kivételt képeznének. Elképzelhető a kétkulcsos áfa fenntartása is" - mondta Necas. (Jelenleg Csehországban a két áfakulcs 19 és 10 százalék.) Hangsúlyozta: a cél, hogy az állami költségvetés ezen az úton mintegy 18-20 milliárd korona bevételhez jusson.

A cseh költségvetés az idén 105 milliárd korona hiánnyal számol. A pénzügyminisztérium tervei szerint 2013-ban a hiány 100 milliárd korona, 2014-ben pedig 70 milliárd korona lenne.

Szakértők szerint az idei hiányt nehéz tartani, mert az új pénzügyminisztériumi számítások szerint az eredeti várakozásokhoz képest az adóbevételek 14,2 milliárddal, a társadalombiztosítás bevételei pedig 9,4 milliárd koronával lesznek alacsonyabbak.

MTI/para