Havel érdemeit méltató törvényt fogadott el a cseh parlament

2012. február 29. - 14:26 | Külföld

Václav Havel, a tavaly decemberben elhunyt egykori csehszlovák és cseh köztársasági elnök érdemeit méltató törvényt fogadott el szerdán a cseh szenátus.

Miután a parlamenti alsóház a jogszabályt már elfogadta, érvénybe lépéséhez már csak Václav Klaus jelenlegi államfő aláírására van szükség. Ezt Prágában a helyi megfigyelők merő formalitásnak tekintik.

Václav Havelnek a szabadság és a demokrácia érdekében kifejtett érdemeit elismerő törvényt a parlamenti pártok közül csak az ellenzéki Cseh- és Morvaország Kommunista Pártja (KSCM) ellenezte. A vita során néhány koalíciós és ellenzéki képviselő, valamint szenátor is kifogásolta, hogy az egymondatos törvény - Václav Havelnek érdemei vannak a szabadság és a demokrácia terén - a valóságban nem mond semmit, s elfogadása túl korai.

A 71 tagú felsőházban a szavazáskor jelen lévő 59 szenátor közül végül 52-en támogatták a jogszabály elfogadását. Néhányan ellene szavaztak, illetve nem vettek részt a voksoláson.

A cseh parlament néhány éve hasonló törvényben méltatta Tomás Garrigue Masaryknak, Csehszlovákia első elnökének az érdemeit is. A parlamentben és a sajtóban akkor is vita folyt arról, hogy egy ilyen törvény elfogadása megfelelő formája-e az érdemek elismerésének.

mti/para

Címkék: Václav Havel