Megerősítették az euróövezeti országok, hogy a hónap végéig döntenek a pénzügyi mentőmechanizmus plafonjáról

2012. március 2. - 06:37 | Külföld

Megerősítették az euróövezetet alkotó országok állam- és kormányfői csütörtökön, hogy még ebben a hónapban döntenek arról, mekkora kerettel rendelkezzen az övezet állandó pénzügyi stabilitási mechanizmusa (ESM).

Ezt Herman Van Rompuy, az európai uniós, illetve az euróövezeti országok kormányfői tanácsának elnöke jelentette be a tanács csütörtök esti brüsszeli találkozóját követően.

Ezzel megerősítette azt is, hogy a pénteken befejeződő kétnapos ülésen erről a témáról nem születik döntés.

Az eredeti tervek szerint az állam- és kormányfők most határoztak volna a jelenleg 500 milliárd euróban meghatározott keret végleges nagyságáról, de Németországnak több idő kell ahhoz, hogy el tudja fogadni az értékhatár emelését.

Az uniós illetékes leszögezte azt is: a jóváhagyáshoz miniszteri szint is elég, nem feltétlenül jelent újabb csúcstalálkozót.

A mechanizmus tőkeerejét a tagországok azért tartják kulcsfontosságúnak, mert azáltal lehet garantálni, hogy a görög adósságválság nem terjed át az euróövezet más országaira is.

Van Rompuy bejelentette: a tagországok megállapodtak abban is, hogy felgyorsítják a hivatalosan nyártól működő ESM állandó tőkéjéül szolgáló összeg folyósítását. Korábbi elképzelések szerint összesen 80 milliárd eurónyi tőke közös befizetéséről van szó öt részletben.

A kétnapos brüsszeli EU-csúcstalálkozó középpontjában a gazdasági növekedés és a foglalkoztatás segítésének kérdései állnak. Van Rompuy és José Manuel Durao Barroso európai bizottság elnök közlése szerint az EU-tagállamok vezetői csütörtökön fontosnak tartották, hogy megtalálják az egyensúlyt a növekedés hatékonyabb ösztönzése és a pénzügyi fegyelemre irányuló törekvések között.

A kormányfői ülés előtt tartott uniós érdekegyeztetési csúcstalálkozón valamennyi fél egyetértett abban, hogy lehetőség szerint elsőbbséget kell adni a növekedésnek és a munkahelyteremtésnek.

A csúcstalálkozó keretében, pénteken a 27 tagállam közül 25 - köztük Magyarország - vezetői aláírják a fiskális paktum néven is emlegetett új uniós szerződést, amely nagyobb költségvetési fegyelmet igyekszik garantálni a dokumentumhoz csatlakozó országokban.

(MTI)