EU: a mezőgazdaság is kerüljön a klímavédelem körébe

2012. március 12. - 14:37 | Külföld

Új javaslatot fogadott el az Európai Bizottság az üvegházhatást okozó gázkibocsátás elszámolásáról, amivel megtette az első lépést annak érdekében, hogy az erdőgazdálkodási és mezőgazdasági tevékenységekből fakadó kibocsátással és gázfeldolgozással is számolni tudjon az uniós éghajlatváltozási politika.

Az uniós végrehajtó testület közleménye szerint a javaslat "megállapítja az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának és abszorpciójának elszámolási szabályait az erdőgazdálkodásban és a mezőgazdaságban, azaz az utolsó két jelentős ágazatban, amelyben eddig erre még nem léteztek egységes uniós szabályok".

A világ üvegházhatású gázkibocsátásának közel egynyolcada a mezőgazdaságból származik, ugyanakkor ez az ágazat a globális felmelegedés egyik legfőbb elszenvedője is.

Az unió területének több mint háromnegyedét fedik erdők és szántóföldek, amelyek természetes módon hatalmas mennyiségű szenet kötnek meg, illetve megakadályozzák, hogy az a légkörbe jusson.

"Ha a megkötött szén mennyiségét – az erdők vagy szántóföldek jobb hasznosítása révén – akár csak 0,1 százalékponttal is növelni tudjuk, azzal 100 millió gépjármű éves kibocsátásának megfelelő szén-dioxid-mennyiséget vonhatunk ki a légkörből" - áll a brüsszeli bizottság közleményében.

Connie Hedegaard éghajlat-politikai biztos jelezte azt is: a javaslat a szóban forgó ágazatokra egyelőre nem állapít meg nemzeti kibocsátáscsökkentési célszámot, "erre majd akkor kerülhet sor, ha az elszámolási szabályok már megbízhatóan működnek".

(MTI)