Omladozik az elnöki szék Schmitt alatt

2012. március 29. - 17:20 | Külföld

Az LMP Schmitt Pál köztársasági elnökkel szemben úgynevezett megfosztási eljárást kezdeményez, de kinyilvánította véleményét az MSZP, a DK és a JOBBIK is. A KDNP budapesti elnökségeszerint indokolt, hogy kérjenek bocsánatot vagy fontolják meg lemondásukat, akik a botrány eltussolásában ügyködtek...

Az LMP indítványozza, hogy az országgyűlés haladéktalanul indítsa meg Schmitt Pál köztársasági elnökkel szemben az úgynevezett megfosztási eljárást - jelentette be Karácsony Gergellyel közösen tartott sajtótájékoztatóján Schiffer András.

A képviselő arra hivatkozott, hogy az államfő megfosztható a hivatalától, amennyiben elnöki tisztsége során szándékosan törvényt sért. A politikus véleménye szerint amikor Schmitt Pál köztársasági elnökként adott interjúiban fenntartotta azt az állítását, hogy "ez a plagizált dolgozat a saját doktori munkája", megsértette a szerzői jogról szóló törvényt.

Schiffer András hozzátette, hogy az eljárás megindítását a képviselők egyötöde kérheti. Annak során a parlament kétharmaddal dönt arról, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) elé utalja-e az ügyet és végül az Ab megfoszthatja hivatalától a köztársasági elnököt.

A képviselő közölte, az is elégséges lenne, ha csak az ellenzéki képviselők írnák alá az LMP kezdeményezését, de azt várják, hogy a kormánypárti politikusok is támogatják a kettőjük által jegyzett indítványt.

A politikus hangsúlyozta: pártjuk korábban, az Országos Bírósági Hivatal elnökére tett jelölését leszámítva, soha nem bírálta Schmitt Pál lépéseit, mert számukra fontosak a jogállami intézmények. Szavai szerint most viszont egy fordulóponthoz érkeztek, mert rendkívül méltatlan helyzetbe keveredett az a személy, akinek ki kellene fejeznie a nemzet egységét és őrködnie kellene az államszervezet demokratikus működése felett.

(1/5) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: